latinica  ћирилица
25/07/2021 |  19:01 ⇒ 20:40 | Аутор: РТРС

Настављено потписивање петиције о неприхватању наметнуте одлуке Инцка (ВИДЕО)

И данас је настављено јуче започето потписивање петиције грађана о неприхватању Инцкове наметнуте одлуке о забрани негирања геноцида.
Потписивање петиције - Фото: РТРС
Потписивање петицијеФото: РТРС

У мјестима, у којима то још није почело, потписивање ће бити организовано у наредним данима.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је покренуо и први потписао петицију рекао је да је то његов лични чин отпора према једној таквој одлуци.

Јуче започето, данас је на бањалучком Тргу Крајине настављено потписивање петиције против Инцкове наметнуте одлуке. Свој потпис ставио је и Здравко Марјановић. Мотив му каже, није негирање жртава већ очување права на слободу мишљења.

- Мислим да је безобразно. Никако то није смио дозволити себи на крају мандата када треба да иде и то дозовлити себи да тако нешто учини за српски народ, за наш народ, то није смио дозволити себи - каже Здравко Марјановић из Бањалуке.

Истина се не може наметнути, поручују грађани Бањалуке.

Потписивање петиције у Требињу организовало је Удружење младих. И Требињци су послали јасну поруку да се историја не може прекрајати ни одлуком ни наметнутим законима.

- Широм Републике Српске смо се организовали како би јасно дали до знања одлазећем високом представнику да наметнути Закон није добар, да наметнути Закон ствара веће непријатељство између три конститутивна народа - рекао је Срђан Ковач из Удружења младих Требиње.

Одлучно "не" наметнутим допунама Кривичног закона БиХ дали су и становници Шековића. Потписивање петиције организовано је на манифестацији, која окупља Србе регије Бирач, међу којима је велики број избјеглих из Федерације.

- Овдје има бар 50.000 Срба из Федерације БиХ који су избјегли и са својом муком дошли овдје и нисмо нашшли човјека који је рекао да је та одлука Инцка добра за српски народ - истакао је предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић.

Потписивање петиције, како је најављено, наредних дана биће организовано и по осталим градовима Српске.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је први ставио потпис на ову петицију рекао је да ће подржати све појединце и организације који ће дићи глас против Инцкове наметнуте одлуке. Поручио је да представници међународне заједнице у БиХ имају још мало времена да пониште, како је рекао, Инцков осветнички акт и врате стабилност у БиХ.

- Све што се дешава и што се може десити биће реакција. Ми као народ и као Република Српска морамо рећи да је ово посљедња линија одбране нашег достојанства - додао је Додик.

Позив на јединство раније су упутили и представници удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата који су нагласили да је Инцкова наменута одлука антицивилизацијски потез, којим је показао да се жртве у протеклом рату не третирају на исти начин.