latinica  ћирилица
25/07/2021 |  19:41 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Лопаре: Почео "Сајам домаћих производа и кућне радиности" (ВИДЕО)

У оквиру "Дана дијаспоре", у Лопарама се данас одржава "Сајам домаћих производа и кућне радиности", на којем је своје производе изложило 30- так произвођача и удружења из ове локалне заједнице.
Лопаре - Фото: РТРС
ЛопареФото: РТРС

Уз мајевичку ракију, ова регија има још један брендиран и заштићен производ. То је димљени сир Зарац чија је производња почела управо на Мајевици. У току су планови за обимнију производњу, јер је овај сир тешко наћи у продаји.

- Није то тајна, јесте тешко, то је дуг процес а захтјеван, много је лакше направити остале врсте сирева што се праве на нашем подручју - истиче Душка Митровић из Лопара.

Осим гастрономске понуде, излагачи су представили и своја умјетничка дјела. Сњежана Андрић је своју младалачку жељу да слика, испунила након што је као љекар отишла у пензију.

Сњежана Андрић из Бијељина каже да јој је жеља из гимназијских дана да слика.

- Имала сам онда сувише слоободног времена кад сама се пензионисала, и озишла сам једно јутро и купила платно, купила уљане боје и почела да сликам - истиће Андрићева.

Сваки трећи становник Лопара је у иностранству, а највише их је у Швајцарској. Сарадња са дијаспором је одлична, кажу у овој општини. Дијаспора је до сада уложила у 12 пројеката у металској и хемијској индустрији, као и у пољопривреду.

- Мислим да је преко 60 одсто средстава која су у домаћинствима овдје су поријекла из дијаспоре, јер нема куће на Мајевици која нема неког вани и да не помаже тај кућни буџет кроз дознаке - истиче Радо Савић начелник Лопара.

Из општинске администрације апеловали су на све Мајевичане у дијаспори, уколико имају административне проблеме, да им се обрате. Дани дијаспоре у Лопарама биће настављени и наредних година, најављују из локалне управе.