latinica  ћирилица
26/07/2021 |  07:16 | Аутор: СРНА

Дејствовано са 35 ракета

Предузеће Противградна превентива Републике Српске дејствовало је са 35 противградних ракета, а није било појаве штете од града на брањеном подручју.
Противградна заштита - Фото: РТРС
Противградна заштитаФото: РТРС

 - Због нестабилне временске ситуације систем противградне заштите јуче је преведен у стање приправности од 15.00 до 20.00 часова. Дозвола за дејство добијена је од Центра летних информација у периоду од 16.28 до 19.20 часова, док је током дана постојала забрана кориштења ваздушног простора - саопштено је из Противградне превентиве.

Од 15.00 часова радарским системима праћена је облачност у југозападној ваздушној струји, која прво изван брањеног подручја, јужно од Бањалуке, угрожава терен Бањалуке, Лакташа, Српца, Прњавора и касније Дервенте, Добоја, Озрена и Посавине, те Брчко дистрикта и Градачца.

- Превентивно смо дејствовали на осам јачих ћелија, са методолошки задовољеним критеријумима градоопасности, како бисмо спријечили појаве крупнијег града. Од појава је забиљежена само суградица у пљуску на терену Добоја и Прњавора - навели су из Противградне превентиве.

Од 17.18 до 19.00 часова дејствовало је 30 станица и испаљено укупно 35 противградних ракета на подручју локалних управа Србац /осам станица, 13 ракета/, Прњавор /пет станица, пет ракета), Дервента /једна станица, једна ракета/, Добој /четири станице, четири ракете/, Модрича /четири станице, четири ракете/, Градачац /четири станице, четири ракете/, Шамац /једна станица, једна ракета/, Доњи Жабар /једна станица, једна ракета/, Брчко дистрикт / двије станице, двије ракете/.

Јучерашње дејствовање било је 23. у овогодишњој противградној сезони, у којој су испаљене укупно 593 противградне ракете.