latinica  ћирилица
26/07/2021 |  09:09 ⇒ 09:10 | Аутор: РТС

Ђерлек: Ситуација комплексна, невакцинисан чекати делта сој и септембар је врло ризично

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек каже за РТС да је тренутна епидемијска ситуација у Србији комплексна и да за мјесец дана може бити забрињавајућа.
Мирсад Ђерлек - Фото: ТАНЈУГ
Мирсад ЂерлекФото: ТАНЈУГ

Поручује да је врло ризично невакцинисан чекати делта сој и јесен. Објаснио је за које грађане се препоручује трећа доза вакцине, али и истакао да сви могу да се јаве и приме трећу дозу.

Када је ријеч о тренутној епидемијској ситуацији, Ђерлек каже да је тренутна ситуација и она која нас очекује врло комплексна и да може бити забрињавајућа за мјесец дана.

- Евидентно је појавом сунчаних дана и годишњих одмора да су људи заборавили да је вирус корона присутан и да су заборавили да треба да се вакцинишемо. Углавном су своју пажњу усмјерили на коришћење годишњих одмора и опустили се - рекао је он.

Истакао је да то може да разумије послије 15 мјесеци стреса.

- Са друге стране, не могу то да подржим из два разлога. Један је – ићи невакцинисан на љетовање и мијешати се са грађанима европских земаља гдје је актуелна епидемијска ситуација врло лоша је велика могућност да се заразите и врло је опасно. Са друге стране, невакцинисан чекати делта сој и септембар је врло ризично - поручио је Ђерлек.

Поновио је апел да се људи што више вакцинишу и да се на тај начин спријечи да јесен буде тешка.

"Сви грађани имају права да приме трећу дозу"

Када је ријеч о трећој дози вакцине, Стручни комитет је дао препоруку за њу.

- Сви се спремамо да мирно дочекамо јесен и размишљамо о чувању здравља. Мислим да један велики дио грађана поступа онако како треба, а трећа доза је нешто што нам треба посебно за одређене категорија становништва - рекао је Ђерлек.

Истиче да су то хронични болесници, пацијенти са малигним болестима, трансплантирани пацијенти посебно они са трансплатацијом коштане сржи, старији пацијенти од 70 година, пацијенти старији од 60 година у домовима за старе, запослени у здравству и службама социјалне заштите.

- Морамо бити јасни да имају право и сви грађани гдје није било очекваног имуног одговора да се јаве и приме трећу дозу - додао је Ђерлек.

На питање да ли је препорука да се узме иста вакцина или не, Ђерлек каже да је препорука да трећа доза буде Фајзерова или Модернина вакцина која ће доћи на јесен.

- Али то не искључује да можемо бирати било коју од четири вакцине које је одбрила наша Агенција за лијекове - поручио је Ђерлек.

На питање зашто Фајзер или Модерна, Ђерлек каже су испитивања која су вршена на великом узорку у свијету и на основу искуства која има Стручни комитет показала да дају бржи имуни одговор.

- Међутим, и све остале вакцине су квалитетне и не можемо их занемарити - нагласио је Ђерлек.

"Здравствени радници треба да покажу одговорност"

Говорећи о обавезној вакцинацији здравствених радника, Ђерлек каже да они треба да покажу примјер и одговорност и да не могу лијечити људе ако постоји могућност да их заразе.

- Са друге стране, не можемо дозволити да људи који дођу и буду негативни на антигенском тесту заразе здравствене раднике - каже Ђерлек.

Нагласио је да подржава обавезну вакцинацију здравствених радника.

- Држава неће наметети глобалну обавезну вакцинацију становништва, оставићемо и даље да људи бирају да ли ће се вакцинисати или не, и то на савјест и одговорност - закључио је Ђерлек.

О организовању наставе: Посљедња недеља августа биће одлучујућа

Кризни штаб Србије је упозорио да без вакцинације на задовољавајућем нивоу неће бити могуће да се организује регуларна настава у школама.

Ђерлек истиче да се не може постићи задовољавајући број вакцинисаних грађана јер је 48,46 одсто ипак низак ниво који Србију удаљава од колективног имунитета.

- Трудићемо се да у наредних мјесец дана покушамо да повећамо проценат вакцинације - рекао је Ђерлек.

Истиче да се надају да ће ученици школску годину почети регуларно.

- Међутим, мјесец дана је и дуг и кратак период. Видјећемо за мјесец дана каква ће бити епидемијска ситуација и Кризни штаб ће сигурно одлучити у том тренутку шта је најбоље за наше школарце - нагласио је Ђерлек.

Додао је да ће посљедња недјеља августа бити одлучујућа.