latinica  ћирилица
26/07/2021 |  09:41 ⇒ 11:48 | Аутор: РТС

Кон: Епидемиолошка ситуација погоршана

Епидемиолог и члан Кризног штаба Србије Предраг Кон истиче да је епидемиолошка ситуација погоршана и да ће се и даље погоршавати, као и да очекује да ће током ове недјеље број новозаражених на дневном ниову прећи број од 300.
Предраг Кон (фото: Танјуг / Зоран Жестић) -
Предраг Кон (фото: Танјуг / Зоран Жестић)

Наводи да ће у наредном периоду сигурно доћи и до четвороцифреног броја новозаражених на дневном нивоу, да је сада хоспитализовано око 300 особа, али да не очекује притисак на здравствени систем као што је био када је у Србији било више од 9.000 хоспитализованих.

На питање када се може очекивати пик четвртог таласа, Кон је рекао да успон траје осам недјеља, а како је почео посљедње недјеље јуна трајаће и у августу.

Оно што је додатни проблем, како каже Кон, у септембру се очекује и поновно окупљање колектива, почетак школске године, а прије тога ће се велики број људи вратити са љетовања.

- Али, имамо и вакцинисане, што су све значајне чињенице које ће утицати на ток. Да немамо вакцинисане не би било чудно да овај посљедњи скок буде пик, али доћи ће до четвороцифреног броја заражених на дневном нивоу, то је јасно - рекао је Кон за ТВ Пинк.