latinica  ћирилица
26/07/2021 |  10:39 ⇒ 11:30 | Аутор: СРНА

Калинић: Јединствено у одбрани права на слободу и демократију

Некадашњи предсједник Народне скупштине Републике Српске Драган Калинић изјавио је за Срну да почиње седмица која по много чему може бити судбоносна за Српску, када је потребно донијети тешке одлуке и када ће се показати да ли смо у стању да одбранимо наше право на слободу, демократију и равноправност са друга два конститутивна народа у БиХ.
Драган Калинић - Фото: РТРС
Драган КалинићФото: РТРС

Калинић је оцијенио да ванредна сједница Народне скупштине Републике Српске, коју је затражио српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, због значаја и околности у којима ће се одржати може се упоредити са првом Скупштином српског народа у БиХ прије 30 година.

- Тада су тзв. грађански Срби заједно са национално освјешћеним Србима стали под један кров и јасно рекли "не" надгласавању, домаћем и иностраном диктату и спријечили да будемо политички апатриди у овој земљи. Ово што се данас дешава са опозицијом у Српској, која је склона да борбу против наметнуте одлуке Вланетина Инцка иронично прогласи "Додиковим устанаком против протектората" и тобоже нагодбом договореном са Инцком, Бакиром..., да није трагично било би комично - нагласио је Калинић.

Он је истакао да Додик с правом тражи од најважније демократске институције у Српској, Народне скупштине, да пружи легалан и легитиман одговор не само на Инцков наметнути закон у вези са Сребреницом него и да да одговор на политику деценијског протектората у једној, какве ли ироније, сувереној европској земљи која је и чланица УН.

- Прилику за такав јасан и одлучан одговор пропустили смо прије много година када су високи представници уптребом бонских овлаштења смјењивали демократски изабране највише функционере Српске и наметнули на десетине закона и одлука. Неодлучност, лични и општи страх, лоше процјене, узалудна очекивања и лажна обећања од странаца на крају су се 2004. завршили масовним политичким одстрелом руководства СДС, што сам и сам искусио, од ОХР - рекао је Калинић.

Према његовим ријечима, то се десило и због тога што су странци играли на карту српске неслоге.

- Лидери опозиције су на великом, рекао бих, историјском испиту код нашег народа - да ли су спремни, да ли желе да буду дио будућих деликатних и тешких одлука које ће утицати на судбину нашег народа, али и одредити будућност Српске и БиХ. Додик и владајућа коалиција су се више него јасно одредили. Наравно да смо заједно јачи. Цијена тог опредјељивања на коју страну и за опозицију може значити да ће протектори поново покушати са политичком репресијом, лустрацијама и разноразним сличним мјерама. Могу покушати да све укину, али народ и државу неће моћи. То је показало вријеме од почетка '90. до данас. Све у животу има своју цијену, коначно, све може бити на продају, само држава никада и никоме - поручио је Калинић.