latinica  ћирилица
26/07/2021 |  10:55 | Аутор: СРНА

Лазић: Сви српски представници треба да напусте заједничке институције

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић позвао је све српске представнике да напусте институције БиХ због одлуке високог представника о наметању допуна Кривичног закона БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида".
Вељко Лазић - Фото: Глас Српске
Вељко ЛазићФото: Глас Српске

- Сви српски представници треба да напусте институције БиХ и врате се у Републику Српску, све док се не поништи ова Инцкова одлука - рекао је Лазић Срни.

Лазић је рекао да је за породице погинулих из Републике Српске неприхватљива и увредљива Инцкова одлука јер се отворено ставио на страну Бошњака како би се у јавности створила слика да су једино Бошњаци жртве рата, а Срби злочинци и геноцидан народ.

- За Републику Српску је погинуло 30.000 бораца и цивила, почињени су стравични ратни злочини, те геноцид над Србима у Независној Држави Хрватској. Међународна заједница и Њемачка намјерно не желе да признају геноцид над Србима, као и злочине у протеклом рату само да би Србе прогласили одговорним за ратна дешавања на простору бивше Југославије - рекао је Лазић.

Он је нагласио да су у протеклом рату гинули и Срби, нису се ваљда сами поубијали у Кравици, на Озрену, Подрињу, Посавини, високој Крајини, те додао да је и то био злочин и геноцид, али то међународна заједница не жели да призна.

Одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко, који је недавно дао оставку, наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида и величање ратних злочинаца".