latinica  ћирилица
26/07/2021 |  11:11 | Аутор: СРНА

Марчета: Инцковим недјеловањем, Срби у ФБиХ сведени на статистичку грешку

Предсједник Иницијативног одбора кровне асоцијације Срба у Федерацији БиХ Миле Марчета истакао је да одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко никада није заштитио Србе повратнике у Федерацији и да их је својим недјеловањем свео на "статистичку грешку у ФБиХ".
Миле Марчета (фото: pressrs.ba) -
Миле Марчета (фото: pressrs.ba)

Марчета је Срни изјавио да се Инцко оглушио на све проблема Срба у ФБиХ са којима се свакодневно суочавају, да их никада није заштитио.

Према његовим ријечима, о томе свједочи, између осталог, непоштивање одлука Уставног суда ФБиХ да се природни ресурси дају на управљање локалним заједницама у складу са европском конвенцијом о локалној управи.

Наводећи да Инцко даје себи за право да узима Србе као примјер да су кривци за све лоше у БиХ, Марчета наглашава да се српски народ у свим ратовима борио за слободу и људска права, да је увијек на страни истине.

- Стога се питамо, одакле толика мржња Инцка према Србима - рекао је Марчета.

Марчета каже да Инцково дјеловање припада "остатку фашистичког крила" из Другог свјетског рата.

- То указује да је за његових 12 година дјеловања у БиХ био на супротном задатку од предвиђеног Дејтоном, прецизније, оспорио је анексе седам и четири Дејтонског мировног споразума - рекао је Марчета и додао да је Инцко оживио вербални деликт.

Марчета је позвао све Србе и демократски оријентисане грађане БиХ да подрже и потпишу петицију грађана о неприхватању Инцкове наметнуте одлуке о забрани "негирања геноцида", те да се успротиве свим другим Инцковим наметнутим одлукама.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик покренуо је званично и први потписао петицију којом се изражава став о неприхватању наметања закона одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка, којом се изражава и недвосмислен став да се, без обзира на уважавање свих жртава, у Сребреници није догодио геноцид.

Инцко, који је недавно дао оставку, наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида и величање ратних злочинаца".