latinica  ћирилица
26/07/2021 |  11:32 ⇒ 11:34 | Аутор: СРНА

Одбијене жалбе Тужилаштва и одбране о мјерама забране директору ОБА

Одбијене су жалбе Тужилаштва БиХ и одбране на мјере забране које је Суд БиХ одредио директору Обавјештајно-безбједносне агенције Осману Мехмедагићу, сазнаје Срна из правосудних институција БиХ.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: Screenshot
Суд и Тужилаштво БиХФото: Screenshot

Суд БиХ одлучио је 16. јула да директор ОБА Мехмедагић буде пуштен из притвора уз одређене мјере забране, на шта су се жалили и тужилац Олег Чавка и Мехмедагићеви адвокати Нермин Мулалић и Сенка Ножица.

У Суду БиХ је 16. јула одржано рочиште на којем су и Тужилаштво и Мехмедагићева одбрана пред судијом за претходни поступак Татјаном Косовић излагали аргументе за, односно против одређивања једномјесечног притвора.

Мјерама забране, Мехмедагићу се забрањује контактирање на било који начин са другим осумњиченим лицима Денисом Прцићем, Мелисом Белкић Мујкановић и Емиром Мујкановићем, те контактирање са свједоцима Тужилаштва БиХ у овом кривичном предмету и приближавање тим лицима на удаљености од 50 метара.

Из Суда БиХ саопштено је да се забрањају и сваки контакт и разговор о предмету са било којим особама осим са браниоцима.

- Мехмедагић с циљем редовног обављања функције на којој се налази изузетно може комуницирати са свједоцима Тужилаштва БиХ и другим особама на удаљености мањој од 50 метара, али му се забрањује да са тим особама разговара о овом предмету - наводи се у саопштењу и додаје да је о сваком таквом контакту Мехмедагић дужан претходно да обавијести поступајућег тужиоца Олега Чавку.

Суд наводи да ће ова мјера трајати док за њом постоји потреба и да ће се оправданост мјере контролиосати свака два мјесеца.

- Осумњичени се посебно упозорава да му се може одредити притвор уколико не буде поступао у складу са мјером изреченом овим рјешењем - закључује се у саопштењу Суда БиХ.

Тужилаштво БиХ притвор за Мехмедагића, који је под истрагом због сумње на злоупотребу положаја или овлаштења, кривотворење исправе и прања новца, предлагало је због опасности да би боравком на слободи осумњичени могао ометати истрагу, прикривати доказе, те вршити утјецај на свједоке или саучеснике.

Притвор је затражен јер је Тужилаштво сматрало и да би пуштање осумњиченог на слободу могло проузрочити узнемирење јавности и грађана, с обзиром да су већ евидентирани елементи нарушавања безбједности, повезани са лишењем слободе Мехмедагића.

Тужилац Олег Чавка у свом излагању на јутрошњем рочишту проблематизовао је начин на који је директор ОБА стицао дипломе и некретнине у Сарајеву.

С друге стране, Мехмедагићеви адвокати Нермин Мулалић и Сенка Ножица одбацили су наводе Тужилаштва, тврдећи да нема основа сумње за дјела која се њиховом брањенику стављају на терет.

Мехмедагић је лишен слободе 14. јула, а дан послије у Сарајеву и Мостару организовани су протести подршке директору ОБА, на којим су изнесене замјерке на рад Тужилаштва БиХ.