latinica  ћирилица
26/07/2021 |  12:33 | Аутор: РТРС

Савез ратних војних инвалида осудио наметнуту одлуку Инцка

Савез ратних војних инвалида Републике Српске најоштрије је осудио наметнуту одлуку високог представника о допуни Кривичног закону БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцидя и величање ратних злочинаца".
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

- Сматрамо да је ова одлука срамна, безобразна и понижавајућа. Ово је кап која је прелила и онако пуну чашу и нико из реда српског народа нема права да ћути, а посебно институције власти које треба одмах да реагују и да на по могућносту мирне и достојанствене начине покажемо да овако нешто не смије се никада више поновити и да су ове одлуке за српски народ непримјењиве и да неће бити реализоване - истиче се у саопштењу.

У саопштесу се истиче да захтијевају од предсједника Народне скупштине Републике Српске да хитно закаже посебну сједницу парламента, на којој би се усвојиле све потребне одлуке које би зауставиле примјену одлуке високог представника.

- Очекујемо да се на Скупштини заузме став да се сви представници из реда српског народа повуку из ннституција БиХ, посебно из Суда БиХ, Тужилаштва, ВСТС-а, полицијских aгенција и да се зауставе сва финансирања на нивоу БиХ - наглашавају из Савеза,

Поручили су да је сада вријеме да се у Републици Српској покаже јединство.

- Без обзира на припадност власти или опозицији, са учешћем друштвене заједнице, републичких институција и институција општина и градова, свих невладиних организација, свих грађана Републике Српске, који ће бити јединствени и показати да је доста са сатанизацијом и понижењима српског народа - саопштено је из Савеза.

Позвали су све борце, ратне војне инвалиде, породице погинулих који су крвљу и животима створили Републику Српску да сада покажу како се брани Републнка Српска, те да у градовима, и општинама са институцијама власти заједно покрену окупљања и реаговања са јасним ставовима и мјерама које треба предузети да се ово, како истичу, до сада невиђено зло заустави и никада не понови.

- Будимо јединствени, па нека се садашњи и следећи високи представник пита како и на који начин да се њихове одлуке проведу да ли мисле да све грађане Републике Српске- и српски народ могу смјестити и затворе или на друга мјеста гдје би они то жељел. Та им се жеља никада неће испунити - закључили су у саопштењу.