latinica  ћирилица
26/07/2021 |  12:48 ⇒ 12:49 | Аутор: СРНА

Броћета: Чолпина иницијатива корак уназад

Иницијатива Нихада Чолпе у Представничком дому Парламента ФБиХ која се односи на то да се наметнута срамна одлука одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка пренесе на ниже нивое власти представља још један корак уназад у ионако нефункционалној ФБиХ, рекао је Срни делегат српског народа у Дому народа федералног парламента Горан Броћета.

Броћета је, реагујући на Чолпину иницијативу да се Инцкова одлука о забрани негирања геноцида почне примјењивати на нижим нивоима власти у ФБиХ, упитао је Чолпу и колеге у федералном парламенту да одговоре на бројна питања када је ријеч о положају Срба у том ентитету.

- Зашто колеге не предложе иницијативу којом би се српски језик и ћирилица користили као службено писмо на територији цијеле Федерације или да забране прецртавање табли, односно знакова који имају и ћирилични натпис. Зар то није демонстрација силе и омаловажавање једног народа?! И то је једна врста злочина - истиче Броћета.

Броћета каже да би се такве одлуке, и да се усвоје, веома тешко примијењивале у срединама гдје има Срба јер су им од повратка до данас Федерација и кантони допустили једино да се изјасне да су живи.

- Тако да постоји низ битнијих иницијатива које би нам свима дале вјеру и наду за боље сутра него ова која представља прикупљање јефтиних политичких поена - оцијенио је Броћета.

Клуб независних посланика Покрет у Представничком дому Парламента ФБиХ упутио је у парламентарну процедуру иницијативу којом се од надлежних представника власти на нижим нивоима у ФБиХ тражи да у што краћем року покрену процедуру примјене Инцкове одлуке, преносе федерални медији.