latinica  ћирилица
26/07/2021 |  13:30 ⇒ 13:33 | Аутор: СРНА

У Рафинерији нафте Брод до сада вакцинисано 300 радника

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић данас је током посјете Рафинерији нафте Брод, гдје је у току организована вакцинација радника те фирме против вируса корона, истакао да је Влада за становнике Српске до сада обезбиједила 950.000 доза вакцина, те нагласио значај имунизације уочи могућег новог таласа епидемије.
Брод - вакцинација - Фото: СРНА
Брод - вакцинацијаФото: СРНА

Ђокић је захвалио руководству Рафинерије у Броду, која је прихватила партнерство и на овај начин изразила спремност да промовише властити напор да и њихови радници буду вакцинисани.

- Они су учинили значајан корак и више од 300 радника је до сада примило вакцину. Они очекују да ће за краће вријеме тај проценат бити 80 одсто укупно запослених. То је велики напредак и жељели бисмо да то буде примјер другим радним срединама - изјавио је новинарима Ђокић.

Он додаје да се на овај начин жели показати одговорност према здрављу становништва.

- Препоручујемо и желимо да афирмишемо ову потребу да људи искористе могућност која је пружена да приме вакцину, да заштите своје и здравље својих породица, али и заједнице гдје живе и раде. И ми из Владе смо ту да дамо подршку - рекао је Ђокић.

Ђокић је напоменуо да је и он вакцинисан и да је све протекло без проблема, те подсјетио да у прошлој години преболовао ковид 19.

Он каже да ће представници Владе Српске и даље бити присутни и помагати да се активност спроводи у Републици Српској на једнак начин, додајући да су сви здравствени центри добили вакцине у довољним количинама.

- Донијели смо прије неколико дана одлуку да помогнемо Тузланском кантону, да смо у западно-крајишким општинама које нису у саставу Републике Српске обезбиједили довољне количине и да ћемо чинити и даље тако. У овом времену солидарност је најважнији прицип који треба искористити да проведемо масовну имунизацију становништва и да се припремимо за могући нови удар - додао је Ђокић.

Генерални директор Рафинерије нафте Брод Антолиј Караљус изразио је захвалност Привредној комори Републике Српске, Влади Републике Српске и републичком Институту за јавно здаравство за помоћ и допринос реализацији вакцинације радника Рафинерије нафте.

- Компанија Зарубежњефт води велику бригу о здрављу запослених радника. У нашим објектима свуда постоје средства за дезинфекцију, сваки дан се интересујемо о здравственом стању радника. Захваљујући раду који врши наша компанија, тренутно немамо ниједног обољелог - навео је он.

Према његовим ријечима, укупан број вакцинсианих радника је 322, то је 71 одсто од укупно запослених.

- То није због тога што неке показатеље желимо да прикажемо, него да се води брига о здрављу запослених. Највеће богатство су људи и њихово здарвље - рекао је Караљус.

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић изазио је задовољство што је данас организовано масовније вакцинисање радника у Броду.

- На основу закључка Владе Републике Српске, Привредна комора се укључила у ову акцију, у смислу прикупљања података, анимирања привреде, уговарања термина за масовније вакцинисање - навео је он и изразио увјерење да ће вакцинација у наредном периоду бити интензивнија.

Доктор Марин Кватерник из Института за јавно здравство Републике Српске истиче да се дошло у фазу вакцинације радног становништва.

- Гдје има већи број радника, ми долазимо и вакцинишемо, што је оперативније и због њих, не губе вријеме да би долазили, а и за нас је ефикасније за урадити. До сада смо излазили на терен у Теслић, Добој. Овдје ће данас бити вакцинисано 75 радника, иде добро, а вакцина је Синофарм - рекао је Кватерник.