latinica  ћирилица
26/07/2021 |  14:04 ⇒ 16:36 | Аутор: СРНА

У Црној Гори од петка нове мјере

Црна Гора ће, уочи придруживању ЕУ дигиталном ковид сертификату, добити Националну дигиталну ковид потврду која треба да буде у употреби од петка, 30. јула, када се очекује да црногорска Влада објави кориговане мјере у борби против вируса корона, саопштено је из Министарства здравља у Подгорици.

Из Министарства здравља Црне Горе подсјећају да је најављено да ће у ноћним клубовим, дискотекама и у унутрашњости угоститељских објеката моћи да бораве само они који испуњавају одређене услове.

Национална дигитална ковид потврда, по узору на ЕУ дигитални ковид сертификат, а која ће бити додатни дигитални алат за контролу и управљање пандемијом, садржаће податке, између осталог, о томе да ли је особа вакцинисана у цијелости или је примила прву дозу вакцине против вируса корона.

У потврди се наводи датум и вријеме негативног PCR теста на ковид 19, а прихвата се негативан PCR тест који није старији од 72 часа.

Потврда садржи доказ да је особа пребољела вирус, односно доказ да је прошло мање од 180 дана од позитивног PCR теста, доказ о негативном брзом антигенском тесту, а прихвата се БАТ који није старији од 48 часова.

Министарство здравља Црне Горе имплементира овај пројекат у сарадњи са УНДП-ом.

Дигитална ковид потврда је бесплатна и доступна је у папирном или дигиталном облику. Потврда се може сачувати и приказати на мобилном телефону.

Суштинска разлика између дигиталне и папирне верзије потврде не постоји, јер је кју-ар код у обје верзије гарант валидности података који се приказују.

С обзиром на то да Црна Гора генерише потврду о резидентима и нерезидентима, који у Црној Гори испуне један или више од наведених услова, дигитална ковид потврда ће се издавати код било ког изабраног доктора или на било којем вакциналном пункту.

Такође, потврду могу издавати и све остале институције здравственог система, а све што је потребно од документације да би се извадила дигитална потврда јесте валидан документ, лична карта или пасош.

У саопштењу се додаје да је кориштење дигиталне ковид потврде једноставно - уз лични документ, довољно је приказати кју-ар код.

Када се он скенира, на екрану ће бити приказано име и презиме и датум рођења, као и такозвани "систем семафора" за све четири категорије: вакцинални статус, ПЦР тест, евентуално оболијевање од ковида 19 инфекције и брзи антигенски тест.

Ако је било који од ова четири елемента означен зеленом бојом, особа има статус у складу са прописаним мјерама.

Ово је јако битно због великог интересовања власника и пружалаца услуга, а који ће бити у обавези да, сходно мјерама, одреде особу или особе које ће контролисати дигиталне потврде. Дигитална ковид потврда је валидна само уз важећи документ, личну карту или пасош.

Она не садржи потпис и печат, већ је сигурност обезбијеђена дигитално потписаним кју-ар кодом.

За статус странаца у Црној Гори прихвата се ЕУ дигитални ковид сертификат као и сви дигитални сертификати који имају кју-ар код.

У исто вријеме, постоји рјешење и за туристе који посједују потврду о вакцинацији без дигитално потписаног кју-ар кода. Они могу да верификују своју потврду у било којој здравственој установи и она ће важити све док бораве све бораве у Црној Гори.

Уколико странци нису вакцинисани, моћи ће, као и држављани Црне Горе, о свом трошку да ураде ПЦР или БАТ тест, и тиме добију потврду која ће бити неопходна за улазак у дискотеке, ноћне клубове и у унутрашње просторије кафића и ресторана.

Из Министарства наводе да ће мјере које се ослањају на правовремене и тачне податке олакшати свакодневицу грађанима, а омогућиће доносиоцима одлука да доносе мјере у складу са реалним кретањем пандемије у Црној Гори.

- Ово је прва фаза имплементације националне дигиталне ковид 19 потврде. Сљедећи корак, на ком паралелно радимо, и за ког очекујемо да буде готов за неколико недјеља, јесте повезивање са Европском дигиталном потврдом - додају из Министарства.