latinica  ћирилица
26/07/2021 |  14:07 ⇒ 14:07 | Аутор: СРНА

Усвојени амандмани о повећању основице плате у институцијама БиХ

Комисија за финансије и буџет Представничког дома Парламентарне скупштине у другој комисијској фази подржала је Приједлог закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2021. годину, са данас усвојених пет амандмана.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

На приједлог Клуба посланика СДА прихваћена су три амандмана којима се предвиђа да основица плате за запослене у институцијама БиХ износи 498,10 КМ, а плата по овој основици обрачунавала би се у посљедњих пет мјесеци ове године.

Предлагач амандмана објаснио је да би се овим плате вратиле на ниво из 2012. године и извршило дјелимично усклађивање са примањима запослених у ентитетским институцијама.

За ове намјене у буџету БиХ 2021. године потребно је више од 10 милиона КМ.

Усвојена су и два амандмана самосталног посланика Дениса Звиздића, којима се предвиђа смањење буџетске резерве, а та средства била би употријебљена за финансирање врхунског спорта.

Комисија није подржала пет амандмана посланика Наше странке Мирјане Маринковић Лепић, а која је тражила да се умање буџетске ставке за Предсједништво БиХ, Генерални секретаријат Савјета министара, Суда, Тужилаштва и Правобранилаштва БиХ.

Средства намијењена за набавку опреме, углавном аутомобила, у овим институцијама била би, према њеном приједлогу, употријебљена за финансирање одласка спортиста на међународна такмичења, пројеката културе, набавку опреме у Граничној полицији, образовање Рома те организација лица са инвалидитетом.

Подршку чланова Комисије није добио ни приједлог амандмана посланика А-СДА Јасмина Емрића да се из текуће буџетске резерве за ову годину три милиона КМ усмјере за управљање мигрантском кризом.

На данашњој сједници у другој комисијској фази усвојен је Приједлога закона о измјенама и допуни Закона о акцизама у БиХ, чији је предлагач Савјет министара.

Комисија је размотрила и извјештаје Канцеларије за ревизију институција БиХ о праћењу реализације препорука ревизије учинка "Активности институција БиХ за спровођење заштите и спасавања у природној или другој несрећи", те "Управљање грантовима у институцијама БиХ".

Данашњој сједници Комисије за финансије и буџет Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ није присуствовао нико од посланика из Републике Српске.