latinica  ћирилица
26/07/2021 |  14:15 ⇒ 16:36 | Аутор: СРНА

Шумски пожари у Италији, Грчкој и Шпанији (ФОТО/ВИДЕО)

Шумски пожари бијесне у регионима широм југа Европе појачани високом температуром и јаким ударима вјетра.
Пожари  у Грчкој (Фото:firefightingreece.gr) -
Пожари у Грчкој (Фото:firefightingreece.gr)

Грчки премијер Кирјакос Мицотакис изјавио је данас да се ватрогасци у протекла 24 часа боре са педесетак пожара и да ће их вјероватно бити још пошто метеоролошке службе најављују нове високе температуре.

- Желим да нагласим да је август увијек тежак мјесец и зато је важно да сви ми, све државне службе, буду у стању приправности док се не заврши период борби против пожара - нагласио је Мицотакис.

Званичници ватрогасних служби нагласили су да је немар на фармама и грађевинским локацијама одговоран за неколико инцидената, од којих се већина десила на југу региона Пелопонез. Нису пријављене жртве.

Пожар у Грчкој (Фото:agioithethoroi.gr)

На италијанском острву Сардинија специјализовани авиони из Француске и Грчке помажу локалним ватрогасцима у гашењу пожара који је уништио више од 4.000 хектара шуме, а евакуисано је 350 људи.

На Сицилији пожар је избио недалеко од града Ериће на западу острва.

У шпанском региону Каталонија у пожарима је уништено више од 1.500 хектара земљишта недалеко од мјеста Санта Колома де Курал, а евакуисано је више десетина људи мада је данас под контролом 90 одсто ватрене стихије.

У мјесту Лијетор у региону Кастиља-Ла Манча током викенда у пожару је опустошено више од 2.500 хектара.