latinica  ћирилица
26/07/2021 |  15:38 ⇒ 15:39 | Аутор: СРНА

Радмановић: Инцков закон враћа БиХ у доба инквизиције

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић рекао је да је наметнути закон Валентина Инцка неевропски, тоталитарни и нецивилизацијски потез уперен против свих у БиХ и да ову земљу враћа у вријеме инквизиције.
Небојша Радмановић - Фото: СРНА
Небојша РадмановићФото: СРНА

Радмановић је истакао да је Инцков наметнути закон уперен против свих у БиХ, само што то сви нису схватили, али је "приоритетно уперен против српског народа у БиХ".

- Овај наметнути закон је најдиректнији ударац на договоре у БиХ, не само помирење. Ријеч је о закону који није могуће уопште примијенити - рекао је Радмановић за Срну.

Радмановић је истакао да сва цивилизација иде ка демократији и новим рјешењима и да се онда појави "човјек који недемократски наметне закон".

- Не само да је непримјењив него је против свих општих вриједности за које се трудимо да их сачувамо. Његов закон забрањује не само да се говори, забрањује да мислите, забрањује да пишете, забрањује да истражујете, забрањује да оно што сте истражили објавите. То је средњи вијек - оцијенио је Радмановић.

Неколико стотина година од инквизиције је прошло, подсјетио је Радмановић, а она је управо то радила.

Он је додао да је некадашњи комунистички систем "демократски у односу на ово што Инцко ради".

"Никада у оном социјалистичком, комунистичком систему није било забрањено мислити, да пишете, истражујете и дођете до неких рјешења. Овим законом је и то забрањено. Дакле, Инцко је направио чудо у неколико чланова закона које је написао", оцијенио је Радмановић.

Радмановић је навео да је све то "додатно посвађало и овако посвађане представнике народа у БиХ".

Он је додао да ово наметање закона није било очекивано, иако је познато да постоји притисак једног дијела Европљана који не разумију процесе у БиХ и великог броја бошњачких политичара који нису разумјели шта се дешава.

- Ово не може ни њима бити од користи. Мислили смо да може проћи без тога и видимо да није прошло, сада смо још више посвађани у БиХ и врло тешко или скоро никако ћемо се мирити око тога. Не видим начин како изаћи из овога јер сваки потез који се повуче биће додатни сукоб у БиХ. Сукоби нису рјешење - поручио је Радмановић.

Радмановић је оцијенио да не види како ће се овај наметнути закон примијенити.

- Из Тужилаштва БиХ су поручили да они отварају предмете и досијее. То је наставак инквизиције у којој ће сада умјесто високог представника појавити тужилачке екипе и истражиоци да процјењују шта сте мислили када су у питању догађаји из прошлости - рекао је Радмановић.

Вријеме ће тек показати, истакао је Радмановић, колико је ово страшно.

- Не постоји иоле развијена земља која је забранила да се размишља и истражује - истакао је Радмановић.

Он је додао да вријеме носи и нова истраживања и нова сазнања и нове документе и да се Инцковим законом и то забрањује.

- Овим се забрањује и оно што смо до сада истражили и да се убудуће било шта истражује. Као да се појавио неко у космосу и рекао ово је истина и сви на ту истину треба да клече и само то да понављају. То не може опстати - рекао је Радмановић.