latinica  ћирилица
26/07/2021 |  15:47 ⇒ 18:01 | Аутор: СРНА

Гордана Тадић разријешена дужности главног тужиоца Тужилаштва БиХ

Гордана Тадић смијењена је са мјеста главног тужиоца БиХ, саопштио је Високи судски и тужилачки савјет након одлуке првостепене дисциплинске комисије за тужиоце.
Главни тужилац Тужилаштва БиХ Гордана Тадић - Фото: СРНА
Главни тужилац Тужилаштва БиХ Гордана ТадићФото: СРНА

Тадићевој је изречена дисциплинска мјера - премјештање с мјеста главног тужиоца БиХ на мјесто тужиоца Тужилаштва БиХ.

Из ВСТС-а су навели да је комисија у предмету против Тадићеве утврдила да је починила дисциплински прекршај "немар или непажња у вршењу службених дужности".

У саопштењу се наводи да је Комисија, одлучујући по дисциплинској тужби Канцеларије дисциплинског тужиоца ВСТС-а БиХ, донијела одлуку против Тадићеве којом се утврђује дисциплинска одговорност за дисциплинске прекршаје, поступајући супротно Етичком кодексу за тужиоце.

- Они прописује да ће тужилац посветити професионалну дјелатност својим дужностима, које укључују не само обављање тужилачке функције, него и остале послове релевантне за пословање тужилаштва, чиме је исказала немар и починила дисциплински прекршај "немар или непажња у вршењу службених дужности" - појашњено је у саопштењу .

Додаје се и да је Тадићева "показала немар или непажњу" и из тачка 17. која подразумијева "пропуштање, из неоправданих разлога, да поступи у складу с одлукама, наредбама или захтјевима Савјета" Закона о ВСТС-у.

Против ове одлуке, напомињу у ВСТС-у, може се изјавити жалба Другостепеној дисциплинској комисији ВСТС-а БиХ у року од осам дана од дана пријема одлуке.