latinica  ћирилица
26/07/2021 |  15:59 ⇒ 16:18 | Аутор: СРНА

Братунац: Ранкић поднио иницијативу да се поништити резолуција о Сребреници

Начелник општине Братунац Срђан Ранкић поднио је данас Скупштини Црне Горе иницијативу за покретање поступка поништења резолуције о Сребреници, коју је црногорски парламент усвојио 17. јуна.
Срђан Ранкић - Фото: СРНА
Срђан РанкићФото: СРНА

Ранкић је рекао да иницијативу подноси као начелник општине из средњег Подриња у којој је током рата у БиХ страдао велики број српских цивила.

- У име грађана општине Братунац у којој су почињени најстрашнији злочини над 3.267 српских цивила и војника подносим иницијативу за покретање поступка поништења резолуције о геноциду у Сребреници која је у Скупштини Црне Горе усвојена 17. јуна. Чињеница је да та резолуција није донијета на основу истине, већ на основу пропаганде - навео је Ранкић.

Ранкић је истакао да иза његове иницијативе стоји мишљење Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији.

- Доставио сам и извјештај Независне међународне комисије која је утврдила број жртава, свих народа, на подручју Подриња. У том извјештају се недвосмислено наводи да се у Сребреници није десио геноцид - навео је Ранкић.

Уколико посланици црногорског парламента не буду прихватили иницијативу, Ранкић је навео да је остављена могућност, у складу са законом и Пословником о раду црногорског парламента, да се покрене парламентарна истрага с циљем утврђивања истине и чињеница које ће касније дати одговор да ли резолуција, донијета на основу пропаганде, а не истине треба да остане на снази.

Он је истакао да та резолуција не доприноси помирењу међу народима, већ само још више продубљује јаз мржње и нетолеранције.

Начелник општине Братунац је иницијативу за поништење резолуције о Сребреници доставио предсједнику Скупштине Црне Горе Алекси Бечићу и свим посланичким клубовима.