latinica  ћирилица
26/07/2021 |  16:17 ⇒ 16:18 | Аутор: РТРС

За осам дана 34.800 грађана вакцинисано првом или другом дозом

У Републици Српској је у посљедњих осам дана око 34.800 грађана вакцинисано првом или другом дозом вакцина против ковида 19, према до сада достављеним подацима здравствених установа Институту за јавно здравство Републике Српске.
Министарство здравља и социјалне заштите (фото: Илустрација) -
Министарство здравља и социјалне заштите (фото: Илустрација)

- Имајући у виду да је процес вакцинације убрзан, а да је одзив грађана добар, те да се вакцинација одвија у здравственим установама широм Републике Српске, број вакцинисаних грађана свакодневно расте - саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите Републике.

До сада је у Републику Српцку укупно испоручено више од 943.000 доза вакцина, од чега је двије трећине набављено средствима Републике Српске, наведено је у саопштењу.

Из Министарства подсјећају да су закључком Републичког штаба за ванредне ситуације од 8. јула домови здравља у Српској задужени да организују вакцинацију грађана против ковида 19 и продуже радно вријеме вакциналних пунктова, као и да у складу са својим плановима и распоредима организују вакцинацију без заказивања термина.

У саопштењу се наводи да је у том периоду првом или другом дозом највише грађана, око 6.750, вакцинисано у Дому здравља Бањалука, затим у Дому здравља Бијељина, гдје је вакцину примило око 3.400 грађана, те Дому здравља Приједор у којем се вакцинисало око 3.190 људи.

- У Дому здравља Градишка је вакцинисано око 2.570 грађана, у Дому здравља Лакташи више од 2.000 вакцинисаних, а затим слиједе Институт за јавно здравство Републике Српске, Дом здравља Добој, Дом здравља Требиње... - наводе из Министарства.

Из овог министарства подсјећају да се у Републици Српској паралелно одвијају процес масовне вакцинације без заказивања термина на вакциналним пунктовима домова здравља, вакцинација приоритетних група грађана по пријавама у домовима здравља и Институту за јавно здравство Републике Српске.

У саопштењу се наводи да је истовремено организована и вакцинација у привредним субјектима коју спроводе тимови Завода за медицину рада и спорта Републике Српске и Института за јавно здравство Републике Српске, у сарадњи са Унијом удружења послодаваца Републике Српске и Привредном комором Републике Српске.

- Република Српска тренутно на располагању има довољно вакцина више произвођача, а процес вакцинације је убрзан како би се одговорило на заинтересованост грађана за имунизацију, као и искористила тренутна стабилна епидемиолошка ситуација за постизање што већег обухвата имунизације - наводи се у саопштењу.

Министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић именовао је и тимове чији је задатак супервизија процеса вакцинације у здравственим установама у Српској у циљу што боље организације на терену и ефикаснијег спровођења имунизације.

Из Министарства подјећају да је ово министарство закључком Републичког штаба за ванредне ситуације задужено да, у сарадњи са Институтом за јавно здравство Српске и Републичком управом за инспекцијске послове, формира тимове за супервизију процеса вакцинације.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске још једном позива грађане да се одазову на вакцинацију против вируса корона и на тај начин заштите своје здравље, те допринесу што свеобухватнијој имунизацији становништва.