latinica  ћирилица
26/07/2021 |  16:42 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Широм Српске грађани потписују петицију (ВИДЕО)

Широм Српске потписивање петиције о неприхватању одлуке високог представника. Петицију је већ потписао велики број грађана и званичника Српске. Сви сагласни - Инцкова одлука је нови напад на Републику Српску која мора бити јединствена и сложна у одговору.
Потписивање петиције - Фото: РТРС
Потписивање петицијеФото: РТРС

На бањалучком Тргу Крајине грађани од јутра потписују петицију против Инцкове наметнуте одлуке. Сложни су у оцјени да овиме чувају Републику Српску, али право на слободу мишљења.

И становници Српца и Градишке јединствени -наметнути закон не може ништа добро донијети у будућности.

На више локација у Вишеграду организовано је потписивање петиције којом грађани одбацују Инцкову одлуку.

Позив на јединство упутили су и представници Удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата који су нагласили да је Инцкова наметнута одлука антицивилизацијски потез. Потписивање петиције вечерас у Фочи.

- То је ненорлмално да у 21. вијеку да се тако намеће једном народу да се крши воља народа и да немаш право проговорити ни једне ријечи - истакао је Срђан Станковић, предсједник Предсједништва Борачке организације Фоча. 

Петицију су потписали министарка финансија Зора Видовић и директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.

- Наравно да сам потписала, видите и сами слоган "Бранимо истину не дамо Српску", заиста је не примјерено и нечувено да неко у Европи донесе овакав закон који мислим није примјерен ни за афричке државе а камоли европске - рекла је Видовићева.

Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, истиче да је недопустиво наметање колективне одговорности.

 - Управо потписивање петиције у Српској је најбољи вид колективног одговора Валентину Инцку на ово кршење међународног права, на кршење домаћег законодавства и на крају крајева на силу и репресију коју проводи -

Потписивање петиције биће настављено и наредних дана широм Републике Српске, али и Србије.Удружење "Част отаџбине" са сједиштем у Београду организује наредна три дана потписивање петиције, а то ће сутра учинити и Удружење Крајишника у Панчеву и Завичајна заједница "Република Српска" у Суботици.