latinica  ћирилица
26/07/2021 |  18:09 ⇒ 18:10 | Аутор: СРНА

Владика Фотије: Против наметања вербалног деликта устаће и слободарска Европа

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије изразио је данас увјерење да ће против вербалног деликта који се намеће Србима у Републици Српској устати сви слободарски народи.
Владика Фотије - Фото: СРНА
Владика ФотијеФото: СРНА

- Посљедња искра слобода ако постоји у демократској Европи сигурно ће устати против наметања вербалног деликта - рекао је владика бесједећи у манастиру у Драгаљевцу.

Он је дјеловање високог представника у БиХ назвао експериментом над Србима и изразио увјерење да ће српски народ данас изабрати пут слободе, јединства и заједништва да превазиђе све ове препреке које су пред њега постављене.

- Живимо у апсурдном времену да многи Европљани проповиједају демократију само себи, а другима тиранију. Хоће да нама Србима у Републици Српској поставе шта да мислимо, говоримо, једемо, којим језиком ћемо сутра да говоримо, којим писмом да пишемо - рекао је владика Фотије.

Истичући да су Срби слободарски, светосавски, мученички и косовски народ, владика је навео да су се Срби на Косову борили управо за хришћанску Европу која Србима сада намеће правило вербалног деликта које је давно превазиђено у свим облицима демократије у свијету.

- Основно право човјека је слобода мишљења, право на говор, и веома је опасан ултиматум који се намеће у БиХ јер врло лако може да се изроди у тиранију коју слободарски српски народ неће прихватити - оцијенио је владика Фотије.

Према његовим ријечима, Срби су народ који није научио да буде роб и покоран силама и властима овога свијета, него хоће да буде достојанствен и уважаван као народ.

- Срби на прогоне и поробљавање узвраћају увијек добром и то нам узимају за слабост, што није, него видимо очима вјере даље од онога што се тренутно дешава и добро знамо куда и како да ходимо, шта да чинимо и у добру и у злу - поручио је епископ Фотије.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко, који је недавно поднио оставку, наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида и величање ратних злочинаца".