latinica  ћирилица
26/07/2021 |  18:41 ⇒ 27/07/2021 | 07:08 | Аутор: РТРС

Јединство Републике Српске; Представници Српске не учествују у раду заједничких институција (ВИДЕО)

Јединствен став на састанку највиших званичника и предсједника свих парламентарних странака Републике Српске -одлука Валентина Инцка се одбацује а високи представник нема легитимитет - поручено је на конференцији за новинаре након одржаног састанка предсједника свих парламентарних странака са сједиштем у Републици Српској.

Од сутра представници Српске не учествују у раду и одлучивању у заједничким институцијама.

Сједницу је сазвао предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић који је истакао да је на састанку расправа била веома конструктивна и да је донесено неколико заједничких закључака.

- Не повлачи се нико, само нема услова за рад у Предсједништву БиХ, парламетну БиХ и Савјету министара БиХ - рекао је Чубриловић.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да ниову БиХ неће учествовати у одлучивању док се све ово не анулира.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да су два законска рјешења која ће бити упућена у парламентарну процедуру изузетно важна и да су резултат данашњег договора предсједника свих парламентарних странака са сједиштем у Српској.

Лидер ПДП Бранислав Бореновић истакао је да се ова ситуација може превазићи ако буде политичке воље.

Предсједник СДС Мирко Шаровић рекао је да је потпуно јасно да никада више представници Републике Српске неће прихватити наметнуте одлуке високог представника.

Предсједник Уједињене Српске, Ненад Стевандић, истакао је да је на данашњем састанку лидера парламентарних странака у Српској показано невиђено јединство лидера политичких странака.

Лидер Социјалистичке партије Петар Ђокић, истакао је да ће политички представници из Српске бранити легитимитет Републике.

Дарко Бањац предсједник НПС нагласио је да се неће прихватити никакве одлуке и наметнута рјешења.

Предсједник СПС, Горан Селак, истакао је да су политички представници јединствени у одбрани Републике Српске и да око тога нема никаквог спора.

Предсједник ДНС, Ненад Нешић, истакао је да је сретан што су показали да је Република Српска изнад страначких интереса.

Драган Чавић предсједник НДП-а нагласио је да се закони требају доносити у Парламентима, а не мимо изабраних званичника.

Замјеник предсједника Демоса Споменка Стевановић рекла је да је задовољна што су сви лидери партија из Српске рекли не одлуци Валентина Инцка.

Одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко, који је недавно поднио оставку, наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида и величање ратних злочинаца".