latinica  ћирилица
26/07/2021 |  20:00 ⇒ 27/07/2021 | 11:17 | Аутор: РТРС

Има ли Хрватска право да својата Теслу? (ВИДЕО)

Не смирују се провокације хрватских политичара на најаву да ће ако постане чланица Еврозоне, Хрватске на еврокованицама поставити лик Николе Тесле.
Еуро -
Еуро

За хрватске функционере Тесла је рођен на територији Хрватске и тиме имају право на коришћење његовог лика. Заборављају да Теслино родно мјесто Смиљан у вријеме његовог рођења није било Хрватска и да су у вријеме НДХ убијени сви чланови породице Тесла .Заборављају и да се  славни научник изјашњавао као Србин по поријеклу и роду.

Ако Хрватска постане чланица еврозоне, на њеним еврокованицама могле би се наћи шаховница, карта Хрватске, куна, глагољица, а на 10, 20 и 50 центи могао би стајати лик Николе Тесле. Стављање Теслиног лика на националну страну кованице евра у Народној банци Србије сматрају присвајањем културног и научног насљеђа српског народа.

Могу да имају резерве и свој став, али немају никакав утицај, одговорио им је хрватски премијер Андреј Пленковић. За њега, Тесла се родио у Смиљану, на територији Хрватске.

- Ми никога никоме не узимамо, него сматрамо да је Никола Тесла, наравно, без обзира што је он у смислу своје националности Србин, дапаче, то је још једна велика геста Хрватске, и ја видим то само као плус, а његова величина је наравно неупитна  - нагласио је Андреј Пленковић, премијер Хрватске.

Својатати Теслу можда није поштено ни од стране Хрватске, а од Србије још мање, сматра хрватски предсједник Зоран Милановић, и додаје да је Тесла провео мање времена у Србији, него он у Оклају.

- А то што је Србија назвала свој аеродром по Николи Тесли, шта да кажем, могли су га назват по Брус Лију, мислим, отприлике једнаке везе имају - истакао је Милановић.

Да хоћу да се нашалим, рекао бих да су могли да ставе Брус Лија на своју кованицу, каже предсједник Србије Александар Вучић. Истиче да Теслино родно мјесто у вријеме његовог рођења није било Хрватска и да су у НДХ Тесле побијене зато што су Срби.

- То је њихова одлука, могу да ставе кога хоће и шта хоће, али Никола Тесла је Американац српског поријекла, рођен као Србин, од оца Србина , мајке Српкиње и човек чија је фамилија убијана и многострадална управо зато што је припадао српском роду - поручује Вучић.

Хералдичар Драгомир Ацовић наглашава да Тесла није рођен у Хрватској.

- Тесла спада у неку врсту ратнога плијена, то гдје се Тесла родио, у вријеме кад се Тесла родио и прије Тесле – то није била Хрватска, нико то није сматрао Хрватском, данас се то званично сматра Хрватском и они просто на њега полажу право - прича Ацовић.

Поштеније би било да Хрватска стави на евро оне којима поклања улице и тргове, на примјер Степинца или Будака, поручује министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин.

Историчар Милан Гулић сматра да се ствари морају посматрати у контексту историјских догађаја и односа и зато није сигуран да Хрватска има морално право да се користи Теслом.

- Морамо обратити пажњу на рат 90-тих, управо сјетити се и порушене куће Николе Тесле, и споменика Николи Тесли у Госпићу који је завршио на плочнику миниран, девастиран, и морамо се сјетити Теслиних земљака који су 90-тих година у потпуности очишћени са територије Лике - рекао је Гулић.

Уколико Хрватска предложи да се Теслин лик нађе на еврокованицама, у Народној банци Србије најављују да ће предузети активности према надлежним институцијама Европске уније, да би се указало на непримјереност таквог приједлога.