latinica  ћирилица
26/07/2021 |  21:23 | Аутор: СРНА

Раковић: Правни експерти да нађу одговор како заштитити грађане од терора

Историчар Александар Раковић сматра да правни експерти морају да дају одговор који су механизми да се грађани Републике Српске и држављани Србије заштите од менталног терора одлазећег високог представника Валентина Инцка.
Александар Раковић - Фото: РТРС
Александар РаковићФото: РТРС

Раковић је подржао то што су парламентарне странке у Републици Српској данас јединствено одбациле Инцкву одлуку и повукле се из рада заједничких институција БиХ, те оцијенио да је сада на државим органима Српске и Србије да нађу одговор како одбранити право на слободу мисли, ријечи и дјела појединца.

- Мора да се нађе рјешење да људи, дјеца, мушкарци и старци и научници, историчари и правници не буду трпани у затворе због тога што ће у петак бити на снази ова Инцкова одлука. То јесте веома важно питање на које чекамо као јавност одговор. То је суштинско питање како ће се заштитити људи од овог тоталног терора који је Инцко спровео. Он се показује као настављач Бењамина Калаја, Стјепана Саркотића и Анте Павелића - изјавио је Раковић Срни.

Према његовим ријечима, изузетно је важно и кључно је питање "како ће се државни органи Републике Српске одупријети том терору које је Инцко увео у БиХ".

Раковић сматра да се Српска не треба упуштати у непотребну авантуру тражења оцјене законитости Инцкове одлуке пред међународним правосуђем јер западно судство које доминира свјетским није независно и одлучује у складу са империјалним одлукама Запада.

- Те одлуке су на нашим просторима биле да се разбије СФРЈ Југославија, да се разбије СР Југославија и да се разбије Република Србија. Дакле, у таквим околностима не треба ићи у те непотребне авантуре да би се дао додатни легитимитет и легалитет овим октроисаним одлукама окупационог гувернера Валентина Инцка - рекао је Раковић.

Према његовом мишљењу, треба се усресредити на борбу аргументима, научно стручним чињеницама и политичку борбу у БиХ и на простору бивше Југославије.

- Врло је важно да чујемо од правних тимова и Републике Српске и Србије и државних органа како ће се заштитити и наши држављани који би новим научно-стручним сазнањем говорили о догађајима у Сребреници, а који се косе са Инцковом наметнутом одлуком. Дакле, Валентин Инцко је направио један велики ментални концентрациони логор у БиХ и сада очекујемо од државних органа Србије и Републике Српске да заштите српски народ и грађане и наше држављане - поновио је он.

Лидери свих парламентарних странака са сједиштем у Републици Српској одбацили су свако наметање на нивоу БиХ, а српски представници од сутра неће учествовати у раду на нивоу заједничких институција БиХ.

Одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко, који је недавно поднио оставку, наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида и величање ратних злочинаца".