latinica  ћирилица
26/07/2021 |  22:23 | Аутор: СРНА

Сјеверна Македонија: Четворици некадашњих високих функционера изречено 25 година затвора

Суд у Сјеверној Македонији осудио је на укупно 25 година затвора четворицу некадашњих високих функционера због учествовања у изазивању насиља у Собрању 27. априла 2017. године.

За дјело угрожавање уставног поретка и безбједности осуђени су на шест и по година затвора ранији предсједник Собрања Трајко Вељаноски, бивши министри Милету Јанакијеском и Спири Ристовском добили су казне од шест година и три мјесеца затвора, а некадашњи директор Управе за безбједност и контраобавјештавање службе Владимир Атанасовски шест година затвора, преносе македонски медији.

Инцидент се догодио током постизборних политичких немира у априлу 2017. године када је око сто демонстраната, од којих су неки били маскирани, упало у зграду парламента у Скопљу да би спријечили избор новог предсједника Собрања.

У нападу на парламент повријеђено је на десетине новинара и посланика, укључујући тадашњег опозиционог лидера Зорана Заева, шефа социјалдемократа и актуелног македонског премијера.

У вези са овим случајем, недоступан суду остао је некадашњи премијер и лидер ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, који је, како је наведено током суђења, позвао грађане преко медија да изађу на улицу.

Груевски је у бјекству – у Будимпешти, гдје је добио политички азил, преносе медији.