latinica  ћирилица
27/07/2021 |  07:05 ⇒ 11:17 | Аутор: РТРС

Јединствен став - представници Српске не учествују у раду заједничких институција (ВИДЕО)

Јединствен став на састанку највиших званичника и предсједника свих парламентарних странака Републике Српске - одлука Валентина Инцка се одбацује, а високи представник нема легитимитет.

Од данас представници Српске не учествују у раду и одлучивању у заједничким институцијама.

За петак је договорено засједање Парламента Републике Српске на којем ће бити упућена два кривична закона. Сједница ће бити затворена за јавност.

Овакав одговор услиједио је након најновије одлуке одлазећег високог представника Валентина Инцка да наметне допуне Кривичног закона БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида и величање ратних злочинаца".

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да се Инцково наметање одбацује као ништавно и да од данас српски политички представници у заједничким институцијама неће учествовати у раду и одлучивању док се не види на који начин се супроставити овоме и обезбиједити механизам да више нема наметања.

Предсједница Републике Жељка Цвијановић рекла је да су два законска рјешења која ће бити упућена у парламентарну процедуру изузетно важна и да су резултат договора лидера свих парламентарних странака са сједиштем у Српској.

И лидери опозиције става су да се у Предсједништву БиХ, Савјету министара и Парламентарној скупштини БиХ не доносе никакве одлуке до даљег.

Сви учесници састанка сагласни су да је на састанку показано невиђено јединство и да је Српска од сада јединственија, боља и стабилнија.