latinica  ћирилица
27/07/2021 |  07:25 ⇒ 11:17 | Аутор: СРНА

Бајден најавио повлачење америчких снага из Ирака

Предсједник САД Џозеф Бајден и ирачки премијер Мустафа ел Кадими склопили су споразум о формалном окончању америчке борбене мисије у Ираку до краја 2021. године, али ће америчке трупе остати у савјетодавној улози.

Споразум је склопљен у политички осјетљивом тренутку за ирачку Владу и могао би да буде подстицај за званични Багдад. Кадими је суочен са све већим притиском од странака које сарађују са Ираном и паравојних група које се противе америчкој војној улози у овој земљи.

Бајден и Кадими састали су се у Овалном кабинету Бијеле куће на свом првом директном састанку у оквиру стратешког дијалога САД и Ирака.

- Наша улога у Ираку биће да и даље будемо на располагању, да наставимо обучавање, помагање и да се бавимо "Исламском државом" док она расте, али до краја године нећемо бити у борбеној мисији - рекао је Бајден новинарима.

У Ираку тренутно борави 2.500 америчких војника који су фокусирани на супротстављње остацима "Исламске државе". Улога САД у Ираку потпуно ће се преусмјерити на обучавање и савјетовање ирачке војске о томе како да се одбрани.

Очекује се да ова промјена неће имати велики оперативни утицај пошто су се САД раније већ фокусирале на обучавање ирачких трупа.

- Нико неће прогласити да је мисија обављена. Циљ је трајан пораз "Исламске државе" - рекао је званичник америчке администрације уочи Кадимијеве посјете.