latinica  ћирилица
27/07/2021 |  08:06 ⇒ 02/02/2022 | 18:17 | Аутор: СРНА

Деђански: Срби да остану јединствени у борби за своја права

Аналитичар Стевица Деђански оцијенио је да су парламентарне странке у Републици Српској дале адекватан и примјерен одговор на самовољу високог представника у БиХ Валентина Инцка и његових покровитеља, те истакао да Српска мора остати јединствена у тешкој борби која јој предстоји.
Стевица Деђански - Фото: СРНА
Стевица ДеђанскиФото: СРНА

- Ово је почетак једне тешке борбе да се сачува Република Српска и у крајњем случају да се покаже да Србима не могу да се намећу рјешења која су на уштрб српског народа како у Републици Српској тако и у Србији, пошто је сљедећи корак иста та прича да се Србија притисне да се одрекне Косова и Метохије - изјавио је Деђански за Срну.

Он је нагласио да је Инцко посљедњом одлуком да наметне допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида и величање ратних злочинаца" потврдио да је политички антиталенат и очајан политичар.

- Инцко је урадио оно што цело вријеме говори да ми радимо. Он је урадио да се уништи БиХ тиме што је притиснуо и тера Републику Српску да се брани и да постане БиХ нефункционална - сматра Деђански.

Он је нагласио да је Српска милион пута рекла да не жели никакву промјену граница, већ да се поштују дејтонска права српског народа.

- Србија је милион пута рекла да не жели промјене граница, него само да се признају права Србије и српског народа и да се нама не одузимају границе, али очигледно да неким представницима Запада то не значи ништа, а Инцко је својим дјеловањем показо да од њега горег нема - каже Деђански.

Лидери свих парламентарних странака са сједиштем у Републици Српској одбацили су на јучерашњем састанку свако наметање на нивоу БиХ, а српски представници од данас неће учествовати у раду на нивоу заједничких институција БиХ.

Одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко, који је недавно поднио оставку, наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида и величање ратних злочинаца".