latinica  ћирилица
27/07/2021 |  09:08 | Аутор: СРНА

Петковић: Грубо кршење конвенције о људским правима

Правник Милан Петковић изјавио је да се посљедњим потезом одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка грубо крше европске конвенције о људским правима и пакт Уједињених нација, јер је на овај начин забрањена слобода говора и мишљења.
Милан Петковић - Фото: РТРС
Милан ПетковићФото: РТРС

- Враћамо се у вријеме вербалног деликта, а то је 50 или 70 година уназад. Сјетимо се да је некада било забрањено спомињати неке личности и није се смио величати велики вођа, сада имамо сличну ситуацију када се забрањује било каква дискусија - рекао је Петковић за "Еуро Блиц".

Петковић је додао да се Инцковим потезом отворило питање међу правницима, адвокатима, да ли ће бити онемогућена одбрана лица која су оптужена за ратне злочине.

- Да ли ћемо ми у својим одбранама пред судовима у БиХ смјети говорити о учешћу у рату, о евентуалном постојању одређених злочина или нећемо? На овај начин нам је онемогућено дјеловање и мислим да ће се и Адвокатска комора у наредним данима тим питањем бавити - нагласио је Петковић који је и потпредсједник Уједињене Српске.

Према његовим ријечима, ово је још један пораз демократије и доказ да БиХ није демократска ни европска земља.

- Ова држава је међународни протекторат и овакво наметање закона је незабиљежено у Европи након Другог свјетског рата. Овдје се не може говорити о правној држави, јер сутра ће нам доћи неки високи представник и донијети закон о било чему - рекао је Петковић.

Петковић је навео да су Срби увијек били пркосан и слободан народ и не воле било какво наметање одлука, због чега се сигурно, на овакав начин, не може градити помирење.

- Високи представник може за промјену довести неке стране инвеститоре, запослити све народе, на тај начин помоћи БиХ, а не наметати закон који ограничава слободу говора - додао је Петковић.

Замјеник предсједника ХДЗ-а БиХ Борјана Кришто рекла је да за БиХ није добро да високи представник намеће било какве одлуке, јер такве одлуке нису добре за БиХ, њену безбједност и стабилност.

Она је додала да као правник врло добро зна како се доноси легислатива.

- Искрено да кажем да сам изненађена да се то ради након протока одређеног времена када говоримо о затварању ОХР-а, преузимању одговорности, погледу на будућност и одговорности политичких представника који креирају и имају одговорност у БиХ - рекла је Кришто.

Одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко, који је недавно поднио оставку, наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида и величање ратних злочинаца".