latinica  ћирилица
27/07/2021 |  09:13 | Аутор: СРНА

Универзитет у Бањалуци напредовао за 102 мјеста на "Вебометриксу"

Универзитет у Бањалуци напредовао је за 102 мјеста на "Вебометриксу" и, према подацима из извјештаја за јул, налази се на 2.547 мјесту на свјетском нивоу.
Универзитет у Бањалуци - Фото: РТРС
Универзитет у БањалуциФото: РТРС

Када је ријеч о европској позицији, Универзитет у Бањалуци је на 910. мјесту од укупно рангираних 5.729 универзитета, саопштено је из ове високошколске установе.

Бањалучки Универзитет је прије шест мјесеци био на 2.658. мјесту на овој ранг-листи, а прије годину дана на 3.843. позицији свјетских универзитета.

Када је ријеч о високошколским установама из БиХ, Универзитет у Бањалуци се налази на другом мјесту, послије Универзитета у Сарајеву.

На свјетском нивоу и даље су најбољи амерички универзитети Харвард и Станфорд, а слиједи их Масачусетски технолошки институт, наведено је у саопштењу.

"Вебометрикс" је свјетски призната ранг-листа универзитета коју развија и два пута годишње ажурира Сајберметрикс лабораторија Шпанског националног истраживачког савјета.

Рангирање на "Вебометриксу" од јануара ове године се врши по новој методологији, те се анализа, умјесто у досадашње четири, сада врши у три категорије, а то су видљивост, отвореност и изврсност.

Циљ ректорског тима бањалучког Универзитета је да се задржи међу 3.000 најбољих универзитета у свијету и да континуирано напредује на ранг-листама које прате квалитет високошколских установа.

- Напредак Универзитета у Бањалуци на овој свјетски признатој листи заснован је на преданом раду свих чланица Универзитета, првенствено наставника, сарадника и студената који своје научне радове објављују у свјетски признатим научним часописима - истакнуто је у саопштењу.