latinica  ћирилица
27/07/2021 |  10:37 ⇒ 12:32 | Аутор: РТРС

У контролама откривено 10 непријављених радника

Инспектори Пореске управе Републике Српске су у прошлој седмици широм Српске извршили 111 контрола евидентирања промета преко фискалних каса и пријављивања радника, те су у 54 случаја утврдили неправилности, због чега су издали 62 прекршајна налога на укупан износ казне од 156.500 КМ, те открили и 10 непријављених радника.
Пореска управа Рeпублике Српске - Фото: РТРС
Пореска управа Рeпублике СрпскеФото: РТРС

Директор Пореске управе Републике Српске Горан Маричић рекао је да су инспектори за 27 пореских обвезника изрекли усмено рјешење, односно мјеру привремене забране обављања дјелатности која неће бити извршена уколико у року од 72 часа од изрицања мјере, у складу са Законом о фискалним касама, уплате изречену новчану казну, саопштено је из ове управе.

- Највише неправилности утврђено је код пореских обвезника са подручја које покривају подручни центри Пореске управе Републике Српске у Бањалуци и Зворнику, гдје је утврђено 12, односно 11 неправилности - рекао је Маричић.

Маричић је појаснио да су због утврђених неправилности прошле седмице санкционисани порески обвезници из Бањалуке, Градишке, Приједора, Оштре Луке, Бијељине, Невесиња, Вукосавља, Брода, Дервенте, Теслића, Зворника, Чајнича, Новог Горажда, Вишеграда и Рогатице.

У саопштењу је наведен да ће инспектори Пореске управе Републике Српске наставити са овом акцијом појачаних контрола на територији цијеле Републике, због чега су позвали пореске обвезнике да поштују законске прописе у овој области, а све грађане да пријаве апсолутно све случајеве неиздавања фискалних рачуна или друге неправилности.

Пријаве се могу извршити путем имејла kontakt@poreskaupravars.org или на бројеве телефона истакнуте на интернет страници Пореске управе Републике Српске, у рубрици "Пријава неиздавања фискалних рачуна".

- Наглашавамо да циљ Пореске управе Републике Српске није кажњавање пореских обвезника, већ њихово увођење у легално пословање, те сузбијање сиве економије и нелојалне конкуренције - поручили су из ове управе.