latinica  ћирилица
27/07/2021 |  10:40 | Аутор: СРНА

Русија: У изради нови авион "Судњег дана"

Русија ради на новом типу авиона "Судњег дана" који узима у обзир појаву модерних средстава везе и обраде информација, укључујући оне из космоса.

Рад на новом авиону за командовање трупама у случају нуклеарног рата већ је почео у Вороњежу, саопштио је "Спутњику" извор из одбрамбено-индустријског комплекса.

"Руске Ваздушно-космичке снаге добиће два ваздушна командна пункта на бази "Ил-96-400М". Један од њих је у производњи", тврди овај извор.

Експерт Руског института за стратешка истраживања Андреј Губин оцјењује да је план о таквом типу авиона веома актуелан.

- Командни пунктови који постоје у овом тренутку – а има их неколико различитих врста и модификација, укључујући "Звено 3С", служе за највиши ниво, за државни врх и највишу војну команду, односно за њихов рад у борбеним условима - наводи војни аналитичар.

Губин објашњава да је основ за нови авион "Ил-80", који ће бити значајно усавршен и опремљен модернијом опремом.

Биће побољшане његове карактеристике што се односи на домет, који ће бити удвостручен, вријеме патролирања и бољи систем везе.

Члан експертског савјета при колегијуму Војно-индустријског комплекса Русије Виктор Мураховски каже да су такви авиони намијењени за предсједника, министра одбране и начелника Генералштаба, како би се у случају нуклеарног сукоба обезбиједило да се без прекида управља државом, трупама и стратешким нуклеарним снагама.

Радио-комплекс у новом авиону омогућиће да се предају наредбе трупама, укључујући стратешку авијацију, мобилне и подземне ракетне силосе, подморнице-носаче стратешког нуклеарног наоружања у радијусу од 6.000 километара.

Нови авиони су предвиђени за евакуацију највишег руководства земље и управљање снагама у случају уништавања копнене и сателитске инфраструктуре.

Ти авиони имају могућност допуне горива у ваздуху и током лета их прате ловци.

Андреј Губин наводи да ће у изради новог авиона бити кориштене у потпуности руске компоненте, што ће омогућити да системи везе буду безбједни од непожељног утицаја и за било какво прислушкивање.

Он наглашава да је слична техничка средства неопходно имати у саставу наоружања док год се не зауставе симболичне казаљке на /нуклеарном/ сату.