latinica  ћирилица
27/07/2021 |  10:51 ⇒ 12:31 | Аутор: СРНА

Крв дарује 400 припадника МУП-а Српске (ВИДЕО)

Око 400 припадника Министарства унутрашњих послова учествује у тродневној акцији добровољног давања крви која се организује у десет организационих јединица Завода за трансфузијску медицину у Републици Српској.
Добровољно давање крви - Фото: РТРС
Добровољно давање крвиФото: РТРС

Групу припадника МУП-а који данас дарују крв у Заводу за трансфузијску медицину у Бањалуци обишли су министар унутрашњих послова Драган Лукач и директор Полиције Синиша Кострешевић.

Лукач је истакао да се припадници МУП-а други пут ове године одазивају позиву Завода за трансфузију и организују добровољно давање крви.

- Као и први пут, акцији се одазвало 400 припадника МУП-а који су тиме показали да су увијек спремни прискочити у помоћ и дати крв за све угрожене пацијенте - рекао је Лукач новинарима.

Лукач је додао да полиција и на овај начин показују хуманост и спремност да помогне било којим критичним ситуацијама, па и на овакав начин, дајући најдрагоцјенију течност за спасавње живота.

Директор Завода за трансфузијску медицину Гордана Гузијан истакла је да су залихе крви сваке године у овом периоду смањене због сезоне годишњих одмора.

- С друге стране, знамо да је у овом периоду повећан број саобраћајних несрећа и повећане су потребе за компонентама крви. Тако да се већ традиционално, у овом периоду, припадници МУП-а одазивају нашем позиву. Акција је специфична јер се организује у свих десет градова гдје постоје наше организационе јединице и крв ће се усмјеравати тамо гдје буде најпотребнија - рекла је Гузијан.

Она је поменула да су ових дана организоване и бројне акције са Црвеним крстом Републике Српске, Заводом за рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић", као и са Црвеним крстом општине Прњавор.

- Надамо се да ћемо уз ову акцију, на коју се одазвао велики број припадника МУП-а, успјети да пребродимо и овај кризни период - додала је Гузијан.