latinica  ћирилица
27/07/2021 |  13:13 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Срби међу првима у Европи препознали зло фашизма

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић честитао је 27. јул - Дан устанка у борби против фашизма 1941. године, истичући да је храбри српски народ Крајине и Козаре међу првима у Европи препознао зло фашизма и нацизма и храбро устао у одбрану своје земље.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

- Устанак српског народа против фашизма годинама су својатали многи који са тим херојским чином нису имали ништа. За нас је Дан устанка против фашизма један од најважнијих датума који свједоче нашу славну прошлост и одлучност српског народа да плати високу цијену борбе против фашизма, да би ми, потомци славних предака, уживали у њеним благодетима - навео је Чубриловић у честитки учесницима НОР-а, њиховим потомцима и свим грађанима Српске.

Чубриловић је нагласио да Србима то, нажалост, данас многи покушавају да одузму.

- Данас чине све да нам ревидирају историју и да српски - слободарски народ, народ који је био жртва истинског геноцида - прогласе геноцидним, али то им неће и не може проћи - рекао је Чубриловић.

Он је нагласио да никада не смијемо бити заборављено огромна жртва коју је српски народ поднио у Другом свјетском рату у борби против фашизма и нацизма, те да је та јуначка борба једна од основних лекција које морају да уче генерације које долазе.

- Никада не смијемо заборавити жртву наших предака, али ни све оне невине људе који су само зато што су Срби завршили у нацистичким логорима смрти у НДХ - нагласио је Чубриловић.