latinica  ћирилица
27/07/2021 |  13:37 ⇒ 16:01 | Аутор: РТС

Пензионер чувао нацистички тенк; Тужиоци не могу смислити казну (ВИДЕО)

Тужиоци и адвокати у Њемачкој не могу да смисле начин како да казне пензионера који је у свом подруму деценијама чувао легендарна нацистичка ратна оруђа – тенк "Пантер" и противавионски топ калибра 88 милиметара.
Озлоглашени тенк "пантер" - Фото: Screenshot/YouTube
Озлоглашени тенк "пантер"Фото: Screenshot/YouTube

Тенк, топ и торпедо су извађени из подрума куће у граду Хајкендорф на сјеверу Немачке 2015. године.

Читава акција захтијевала је ангажовање неколико војних возила и пар десетина војника и вишечасовно пажљиво извлачење из подрума.

Шест година касније, тужиоци и адвокати и даље не могу да се договоре о висини казне, која може да буде и 500.000 евра.

Осамдесетчетворогодишњи оптужени такође мора да пронађе нов дом за своју несвакидашњу колекцију.

Његов адвокат каже да је амерички музеј заинтересован да купи тенк "Пантер", који се сматра једним од најбољих тенкова Другог свјетског рата.

Осим Пантера неколико колекционара из Њемачке заинтересовано је за друге ствари из колекције – популарну "88-ицу", такође један од најубојитих топова рата, као и пушке и пиштоље.

На јучерашњем саслушању и Килу, око 100 километара удаљеном од Хамбурга, правници су покушали да утврде да ли колекција крши њемачки Закон о контроли наоружања, којим се регулише производња, продаја и транспорт оружја.

Одбрана истиче да многа оружја из колекција нису функционална. Разматра се прихватање ниже казне од 50.000 евра, пише лист Велт.