latinica  ћирилица
27/07/2021 |  14:33 ⇒ 14:36 | Аутор: СРНА

Новинар Јосип Шимић Ђинђић правоснажно ослобођен свих оптужби

Кантонални суд у Сарајеву одбио је као неосновану жалбу кантоналног тужиоца и потврдио пресуду сарајевског Општинског суда којом је новинар Јосип Шимић Ђинђић правоснажно ослобођен свих оптужби.

Он је ослобођен оптужбе да је починио кривична дјела фалсификовања исправа, преваре, те лажног представљања, саопштено је из Кантоналног суда у Сарајеву.

Тиме је Кантонални суд у Сарајеву у својој пресуди правоснажно потврдио да су вјеродостојни транскрипти о незаконитом прислушкивању главног тужиоца БиХ Гордане Тадић и тадашњег замјеника предсједника Високог судског и тужилачког савјета Ружице Јукић.

Суд је закључио да је Ђинђићу акт Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ предао припадник ове агенције Вахидин Шахинпашић, а тај став је заузело и кривично вијеће Кантоналног суда у Сарајеву.

Кантонални суд у Сарајеву прихватио је закључак првостепеног суда да Ђинђић није спорио да је наведени акт предао Тужилаштву, али је оспоравао да га је сачинио, те је тврдио да га је предао "на провјеру", а након што га је добио од Шахинпашића.

Наведена тврдња одбране потврђена је и исказом Ружице Јукић, која је у свом исказу потврдила да јој је оптужени непосредно прије свог хапшења саопштио да је документ који је предмет оптужбе добио од Шахинпашића.

Она је у свом исказу потврдила да је аутентичан садржај њене комуникације која је достављена у транскриптима које је оптужени предао Тужилаштву БиХ, а које је Ђинђић добио од њему непознате особе, као допуну акта који је предао Тужилаштву БиХ.

Кантонални суд у Сарајеву заузео је исти став као и Општински суд у Сарајеву да изведени докази оптужбе нису достатни /довољни/ за закључак да је оптужени Шимић сачинио лажну јавну исправу.