latinica  ћирилица
27/07/2021 |  16:03 ⇒ 16:03 | Аутор: СРНА

Предложено продужење епидемиолошких мјера и вакцинација

Кризни штаб Министарства здравства ФБиХ предложио је продужење епидемиолошких мјера за наредних 14 дана, као и да започне вакцинација запослених у образовном сектору, полицији, ватрогасним службама, социјалној заштити, медијима и студената Факултета здравствених усмјерења.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Након тога, заводи за јавно здравство кантона, дужни су почети да на вакцинацију позивају и остало становништво, према расположивим количинама вакцина.

Надлежна тијела власти у кантонима, као и кантоналне здравствене установе, дужне су обезбиједити помоћ за комуникацију с особама које имају потешкоће са слухом и видом и то најмање један дан у седмици на мјесту спровођења вакцинације.

Такође, дужни су да отворе пунктове за масовну имунизацију на нивоу општина, формирају мобилне тимове за имунизацију, посебно угрожених група становништва и удаљеног становништва, саопштено је из Кризног штаба.

Надлежна тијела и здравствене установе у кантонима дужна су да вакцинацију обављају свих седам дана у седмици од 8.00 до 20.00 часова, а по потреби и дуже, у складу са расположивим људским и материјално-техничким ресурсима.

Подаци Завода за јавно здравство ФБиХ показују да је седмодневна инциденца на нивоу овог ентитета 6,9 случајева заражених на 100.000 становника.

Иако је инциденца и даље ниска, забиљежен је благи пораст броја обољелих и смртних случајева у односу на претходну седмицу, а у паду је укупан број хоспитализованих пацијената.

Из Завода су навели да ризик и даље представља повећан број улазака туриста и дијаспоре током љета, те одласци држављана БиХ у друге земље на годишње одморе.