latinica  ћирилица
27/07/2021 |  17:16 ⇒ 18:00 | Аутор: Агенције

Италија: Падао лед величине тениске лоптице (ФОТО/ВИДЕО)

Лед величине тениских лоптица узрок је привремене обуставе саобраћаја на ауто-путу недалеко од града Модене, на сјеверу Италије, гдје је причињена материјална штета на аутомобилима.
Град (фото: twitter.com/enortam) -
Град (фото: twitter.com/enortam)

На снимцима емитованим на локалним медијима види се олуја праћена градом и аутомобили чије су шофершајбне разбијене ударима леда.

 Метеоролог Лука Ломброзо рекао је да су олује праћене градом уобичајена појава током љета у долини ријеке По али да су снага и учесталост олујног невремена са ледом ове године "веома неубичајене".

- У Италији се суочавамо са посљедицама климатских промјенама на шта указују честе и веома изненадне олује, кратки и интензивни пљускови, те промјене са сунчаног времена на олујно невријеме - наводи се у саопштењу организације за заштиту пољопривреде Колдирети.

Према претпоставкама Колдиретија, у протеклој деценији је због догађаја изазваних климатским промјенама причињено око 14 милијарди евра штете пољопривредној производњи, објектима и инфраструктури.

Колдирети истиче да резултати њихових анализа указују на то да се овог љета олује праћене ледом дешавају сваког једанаестог дана и да их је од почетка године регистровано 386.