latinica  ћирилица
27/07/2021 |  19:47 ⇒ 28/07/2021 | 15:49 | Аутор: СРНА

Кесић: Вашингтон и Брисел нису уз Инцка у кршењу Дејтона

Шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић изјавио је да га реакције из Вашингтона и Брисела на одлуку одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка о "забрани негирања геноцида у Сребреници" чине оптимистом да ће се Република Српска изборити са том одлуком.
Обрад Кесић - Фото: РТРС
Обрад КесићФото: РТРС

- Оптимиста сам јер видим да апсолутно нема одлучности у тим изјавама, нема одлучности да они стоје иза Инцка у оваквом прекршају Дејтонског споразума. То ме охрабрује и надам се да ћемо видјети и притисак који ће да се усмјери од стране Брисела и Вашингтона да се не иде у радикализацију и ескалацију - рекао је Кесић.

Он је навео да је све оно што се дешава и што слиједи реакција на то што је високи представник прекршио Дејтонски споразум.

- Република Српска има потпуно право као дио тог споразума да брани надлежност, да брани ауторитет институција и грађане јер ово је директан удар на све грађане. Инцко уредбом ставља Српску и већину грађана у позицију криминала јер сви дијеле исто мишљење што се тиче злочина у Сребреници - да је био злочин, а не геноцид и то га ставља у категорију кривичног дјела и групу криминалаца - рекао је Кесић.

Он је навео да у Српској постоји слога опозиције и власти да се донесе закључак и рјешење да се стави са стране ова штетна одлука која угрожава будућност БиХ.

Нада се да ће се све вратити на колосјек гдје се договарају легитимни, изабрани представници сва три конститутивна народа и други јер је то "једини пут напријед".

- Ако покушају да имплементирају овај Закон, онда је сваки потез Републике Српске оправдан, укључујући и могућност да се ставе ван снаге они такозване заједничке државе БиХ. Једноставно, не можемо допустити да се на овакав начин уводи у питање сама Републику Српску јер је то директан удар на њу - рекао је Кесић за Танјуг.

Он се нада и да се то у Београду схвата и да, иако је добро дошла, мисли да та подршка треба да буде јача.

Када је ријеч о самој одлуци, Кесић је рекао да ту нема ништа ново и да је то продужење насиља према Републици Српској, да је то што је урадио нелегално и прекршај Дејтонског споразума и међународног права.