latinica  ћирилица
27/07/2021 |  21:04 ⇒ 28/07/2021 | 15:49 | Аутор: СРНА

Свако ко повриједи углед Српске и њених народа биће процесуиран

Два закона о којима ће Народна скупштина Републике Српске расправљати на посебној сједници 30. јула предвиђају да се не дозволи провођење наметнуте одлуке високог представника у Српској, а свако ко повриједи углед Републике Српске и њених народа биће процесуиран и кажњен.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић појаснио је да је ријеч о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске и о доношењу посебног закона о непримјењивању одлуке високог представника.

Петковић је појаснио да је измјенама и допунама Кривичног законика предвиђено једно ново кривично дјело, а то је повреда угледа Републике Српске и њених народа гдје ће се предвидјети посебне казне и посебно кажњавање за сваког онога ко јавно изложи порузи, презиру или грубом омаловажавању Републику Српску, њену заставу, грб или химну - понизи или покуша да наруши.

Такође, биће посебно квалификовано дјело ко Републику Српску означи као агресорску или геноцидну творевину или њене народе геноцидним или агресорским.

- Овдје се жељело увести једно посебно кривично дјело гдје су предвиђене казне затвора до три године за основно дјело, а квалификовано дјело од шест мјесеци до пет година - рекао је Петковић за АТВ.

Он је додао да ће Народна скупштина донијети закон којим се неће примјењивати одлука високог представника и којим се обавезују надлежи органи Републике Српске, односно да неће сарађивати са надлежним органима БиХ на примјени одлуке коју је наметнуо високи представник.

- На једној страни то значи да органи Републике Српске неће сарађивати ако Тужилаштво БиХ, Суд БиХ, СИПА или било која друга агенција на нивоу БиХ буду жељели да проводе одлуку виског представника у Српској. Органи Републике Српске неће им дати подршку, ни логистичку ни правну ни било какву другу и нећемо дозволити да се та одлука проведе на ниову Српске - истакао је Петковић.

На другој страни, додао је, свако онај ко буде Српску или њене народе називао агресором или "геноцидашима" одговараће и сносити кривичне посљедице.

- Против њега ће бити покренут кривични поступак с обзиром на то да се овдје ради о дјелима против уставног уређења, на неки начин подривању уставног поретка и нарушавању угледа Републике Српске. Без обзира гдје изјавио, у Сарајеву или неком другом мјесту, биће процесуиран и биће покренут кривични поступак - рекао је Петковић који је и адвокат.

Он је навео да ће се о тим законима расправљати по хитном поступку и да ће се доносити одлуке о пријевремном ступању на снагу тих закона.

Подсјећамо, посебна сједница Народне скупштине Републике Српске биће одржана у петак у 12.00 часова и биће затворена за јавност.