latinica  ћирилица
27/07/2021 |  22:29 ⇒ 22:38 | Аутор: sputniknews.com

Басиста Ролингстонса отвара 27. Нишвил

Дугогодишњи басиста Ролингстонса, Дарил Џоунс, и близак сарадник Мајлса Дејвиса наступиће на отварању Нишвила 12. августа са својим супер триом Стон рејдерс.
Нишвил (Фото: Нишвил) -
Нишвил (Фото: Нишвил)

Дарил Џоунс који је од почетка своје каријере постао значајан члан чикашке блуз и џез сцене наступао је са легендарним Мајлсом Дејвисом до смрти музичара 1991. године, послије чега је као један од "Мајлсових мускетара" доспио у жижу музичке јавности и наступао са Стингом, Ериком Клептоном, Нилом Јангом, Мадоном...

Позив Ролингстонса да на басу замијени Била Вајмана, који је тада напустио састав, услиједио је 1993. године. Иако га преостали чланови бенда никада нису промовисали у званичног члана групе - Џоунс је са Стонсима свирао на свим албумима и турнејама до данас, а уз све то, осим што води и своје ауторске пројекте, један од најомиљенијих ангажмана му је управо оно што ради у склопу Стон рејдерса.

Наступ Дарила Џоунса и његове групе отвориће главни дио 27. Нишвила 12. августа, док ће пратећи програм овогодишњег фестивала џеза почети већ 6. августа.

- Ми настављамо тамо гдје смо стали, несмањеним темпом и појављујемо се у пуном обиму. Дакле 15 бина, преко 800 извођача у 250 програма - каже Сашка Попов из организације фестивала. 

У четири вечери главног програма наступиће по четири умјетничка и четири комерцијална хедлајнера, а послије отварања и наступа Дерила Џоунса 12. августа, публика ће имати прилику да чује Earth, Wind and Fire experience.

- Ал Мејкеј, продуцент и композитор познате фанк и р’н’б групе из осамдесетих година, окупио је музичаре и направио својеврсни омаж групи Earth, Wind and Fire тако да ћемо моћи да их видимо у Нишу и подсјетимо се њиховог звука - наводи Попова.

Друге вечери на главној бини наступиће Стенли Џордан, гитариста који ће изводити програм Џимија Хендрикса поводом обиљежавања 50 година од смрти великог гитаристе док ће у суботу публика слушати Леб и Сол, као и Горана Бреговића.
 
- Горан Бреговић је наш овогодишњи добитник Гранд при награде "Шабан Бајрамовић" који се додјељује сваке године извођачима за успјешну фузију џеза са осталим музичким правцима. Он ће са Нишвил биг бендом извести и неке од нумера Шабана Бајрамовића - истиче Попова.

У недељу 15. августа Нишвил ће угостити Танго џез квартет из Аргентине који ће наступити са Омладинском филхармонијом Наисус поводом обиљежавања вијека од рођења Астора Пјацоле.

- Посљедње вече затвориће Антони Би и House of rhythm реге бенд са Јамајке. Већ неколико година се реге налази на нашем програму јер нам је важно да његујемо и тај дио наше публике - објашњава Попова.
 
Биоскоп и позорница на отвореном

Позоришни програм овогодишњег фестивала броји чак седам представа из иностранства, а наставља се филмским репертоаром са укупно 100 филмских наслова са музичким темама.

- На шест локација у граду ће бити разапета биоскопска платна гдје ће се емитовати укупно 100 филмских остварења, а куриозитет овогодишњег Nisville movie summit је drive-in биоскоп. Наиме, дио који се налази испред зидина нишке тврђаве, а који заузима ауто-пијаца је измјештен и то ће бити биоскоп на отвореном гдје ће публика из својих аутомобила моћи да ужива у филмовима - истиче Сашка Попов.

Цртачи Дилана Дога и Загора гости Стрипорамe

Фестивал стрипа у оквиру Нишвила - Стрипорама одржаће се на отвореном и то у току главног програма. Као међународни фестивал стрипа и културе, Стрипорама ће и ове године окупити више од 10 гостију из различитих земаља.

Посјетиоци ће бити у прилици да виде радове познатих цртача попут Италијана Паола Армитана, који је поред Дилана Дога, радио и на стрип јунаку Бетмену.

Стрипорами у госте долази и један од најистакнутијих југословенских цртача Бранислав Керац, аутор незаборавних стрип серијала, као што су Тарзан и Загор који обиљежава 60 година од изласка прве стип свеске.

Награда за животно дјело Јови Радовановићу и Седморици младих

Награда за животно дјело коју Нишвил џез фестивал традиционално додјељује заслужним српским музичарима, ове године биће уручена Јови Радовановићу и ансамблу Седморица младих.

Као група којом се Тито поносио, Југославија дивила, а Совјетски Савез радовао, Седморица младих заслужни су за промоцију добре музике, а нарочито џеза на овим просторима, пише Спутњик.

На Нишвил ће моћи да се уђе уз ковид сертификат, потврду да је ковид прележан у посљедњих шест мјесеци, а невакцинисани ће моћи на главни стејџ уз тест, који ће моћи да се уради на лицу мјеста.