latinica  ћирилица
27/07/2021 |  22:44 ⇒ 22:45 | Аутор: СРНА

Преминула академик Нада Милошевић Ђорђевић

У Београду је у 87. години преминула академик Нада Милошевић Ђорђевић која је била један од најугледнијих савремених српских фолклориста у свијету и истакнути проучавалац српске народне књижевности, саопштила је Српска академија наука и умјетности.
Нада Милошевић Ђорђевић - Фото: Novosti.rs
Нада Милошевић ЂорђевићФото: Novosti.rs

Одлазак Наде Милошевић Ђорђевић велики је губитак за САНУ и свеукупну српску науку и културу, наведено је у саопштењу.

Ђорђевићева је рођена 2. децембра 1934. године у Београду. Дипломирала је, магистрирала и докторирала, а потом, све до одласка у пензију и радила као редовни професор на Катедри за српску књижевност на Филолошом факултету Универзитета у Београду.

Била је гостујући професор на многим страним универзитетима и аутор великог броја радова и књига из области народне књижевности и један од оснивача и управник Међународног славистичког центра Србије.

Поред тога била је члан уређивачких одбора за израду "Српске енциклопедије", едиције "Студије о Србима", "Прилога за књижевност, историју и фолклор", "Анала Филолошког факултета", те уредник "Данице" и Библиотеке "Вуков сабор".

Добитница је више награда, међу којима су "Вукова Повеља" за истраживање националне културе и педагошке баштине, Повеља почасног члана Славистичког друштва Србије, Повеља за животно дјело "Миле Недељковић", награде "Младен Лесковац" Матице српске, "Златна српска књижевност" и друге.

Мјесто и вријеме сахране нису наведени.