latinica  ћирилица
28/07/2021 |  07:50 ⇒ 18:05 | Аутор: СРНА

Вучић данас и у четвртак у Скопљу са Заевом и Рамом

Предсједник Србије Александар Вучић почиње данас дводневну посјету Скопљу, гдје ће се састати са предсједником Владе Сјеверне Македоније Зораном Заевом и премијером Албаније Едијем Рамом у оквиру иницијативе за сарадњу познате под називом "мини-Шенген".
Александар Вучић (Фото: Instagram) -
Александар Вучић (Фото: Instagram)

Током боравка у Скопљу, Вучић ће са Заевом и Рамом учествовати на Економском форуму за регионалну сарадњу у организацији привредних комора Србије, Сјеверне Македоније и Албаније, саопштено је на сајту предсједника Србије.

Вучић је прошле седмице најавио да ће на регионалном Економском форуму у Скопљу бити промијењено име иницијативе "мини-Шенген", да ће бити потписана три споразума и да ће на граничним прелазима бити направљене "брзе траке" за бржи пролаз људи из региона, као што постоје посебне траке за људе из ЕУ на улазу у европске земље.

- Радили смо на три документа и вјерујем да ћемо их потписати у Скопљу, то су важна документа о трговини, радним дозволама и у међусобној подршци у случају пожара, поплава и других катастрофа, што је у интересу наших народа - рекао је Вучић.

Он је изразио увјерење да ће се у Скопљу много урадити за економски напредак региона.

- Трудићемо се и још ствари да договоримо за оне који припадају земљама "малог Шенгена", којем ће дати име, јер немамо везе са Шенгеном. Показаћемо да можемо да идемо још даље. Ако имамо шест или осам трака за људе који долазе из ЕУ, имаћемо специјалне траке за људе из региона или ове три земље да могу брже да пролазе, да људи виде корист - да могу брже да пролазе него они који долазе из ЕУ - навео је Вучић.