latinica  ћирилица
28/07/2021 |  07:57 ⇒ 09:10 | Аутор: РТРС

Да ли ће Тома Здравковић добити споменик у Београду? (ВИДЕО)

У Београду је ових дана организована акција прикупљања потписа грађана за иницијативу изградње споменика легендарном српском пјевачу Томи Здравковићу.
Тома Здравковић (Фото: Милинко Стефановић) -
Тома Здравковић (Фото: Милинко Стефановић)

Споменик би се налазио у боемској четврти Скадарлија, чиме би се српска престоница на прикладан начин одужила једном од својих симбола.

Тома Здравковић, српски пјевач, пјесник и композитор важи за првог и највећег боема српске народне музике, српског Елвиса Прислија и краља кафане која је за њега представљала једину кућу у којој је био опуштен.

Због тога идеја да добије споменик у Скардалији, мјесту гдје је проводио своје дане и ноћи, дјелује као сасвим логичан потез.

- Музика Томе Здравковића је и даље жива као што је то био случај и прије 30 година. Тома Здравковић је био један од препознатљивих симбола Београда и Југославије. Скадарлија је мјесто гдје је проводио доста времена у боемској атмосфери и логично је да баш овдје подигнемо споменик Томи Здравковићу - изјавио је градски секретар за културу Иван Карл.

30. септембра навршава се тачно 30 година од смрти Томе Здравковића и покретачи акције сматрају да је ова годишњица право вријеме да великан српске музике добије своју бисту.

- Наша идеја је да ова акција уједини велики број људи у жељи да у боемском дијелу града подигнемо споменик барду народне музике. Наш приједлог ће бити предат Скупштини града Београда на даље одлучивање. Надамо се позитивном исходу како би се одужили умјетнику који је окупљао људе различитих културолошких профила и пропагирао заједништво које нам је данас и те како потребно - рекао је покретач акције Игор Мушић.

Здравковић је међу музичким свијетом остао посебно цијењен јер је текстове за пјесме писао сам и скоро увијек су биле аутобиографске.

Ријеч је о кафанским, љубавним пјесмама којима додатни дух даје његов умирујући глас, у којима се углавном говори о неузвраћеним љубавима и патњама.

Управо због тог што се обичан народ посвећивао са њим ушао је у легенду.