latinica  ћирилица
28/07/2021 |  10:32 | Аутор: СРНА

Забрањен увоз 400 килограма шљива из Сјеверне Македоније

Републичка фитосанитарна инспекција је у оквиру редовног прегледа пошиљки у спољнотрговинском промету забранила увоз пошиљке од 400 килограма шљива поријеклом из Сјеверне Македоније, јер су утврђени остаци пестицида изнад прописаног максималног нивоа, речено је Срни у Инспекторату Републике Српске.
Инспекторат Републике Српске (Фото: koronavirususrpskoj.com) -
Инспекторат Републике Српске (Фото: koronavirususrpskoj.com)

Контрола воћа и поврћа у Српској врши се приликом увоза, како би се утврдило да ли је оно здравствено исправно и безбједно за људску употребу, а највећи ризик код ових производа представља недозвољена количина пестицида, микотоксина и тешких метала и управо су то параметри на које се врше лабораторијске анализе.

Из Инспектората су навели да је у првом полугодишту ове године приликом увоза надлежна инспекција за потребе лабораторијског испитивања узела 607 узорака воћа, поврћа и житарица за исхрану људи.

Код двије пошиљке утврђене су неправилности, те је инспектор донио рјешење којим је забрањен увоз и наложено враћање пошиљки пошиљаоцу или уништавање под надзором надлежног инспектора.

У једном случају утврђено је повећано присуство пестицида код пошиљке мандарина поријеклом из Турске у количини од 20.950 килограма, док је у другом случају забрањен увоз пошиљке банана поријеклом из Еквадора у количини од 19,5 тона, јер документација која прати пошиљку не обезбјеђује неопходну сљедивост хране.

Надлежни инспектори посебну пажњу посвећују производима сезонског карактера, који се интензивније увозе у одређеном краћем периоду године и који су карактеристични за одређена годишља доба.

У Инспекторату напомињу да се за пошиљке од којих су узети узорци за анализу забрањује стављање у промет, дистрибуција или прерада, све до доношења рјешења инспектора у складу са резултатима лабораторијског испитивања узорака.

С обзиром на ову процедуру, у случајевима када се анализама утврди нека неправилност, не постоји ризик да је храна конзумирана јер није ни била доступна потрошачима.