latinica  ћирилица
28/07/2021 |  11:02 ⇒ 11:16 | Аутор: СРНА

Сатлер: Дијаспора може много више од повременог слања новца

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер изјавио је у Приједору да је интеракција свих нивоа власти у БиХ са дијаспором спорадична и неструктурисана, а да половина популације БиХ живи у више од 50 земаља свијета.
Јохан Сатлер (фото: Tirana Times) -
Јохан Сатлер (фото: Tirana Times)

- То је огроман потенцијал јер су то људи који имају јаке емотивне и породичне везе са домовином, а дијаспора може много више од повременог слања новца - рекао је Сатлер у обраћању учесницима конференције "Приједор и дијаспора 2021" која је данас окупила око 70 учесника.

Сатлер је нагласио да ова конференција има два важна аспекта, а то су економија и, индиректно, помирење.

- Нема сумње да је економски опоравак најважнији за грађане, а то је и за ЕУ најважнији аспект. Помирење је такође један од 14 приоритета ЕУ, а и сам блок настао је на концепту помирења Њемачке и Француске и економски развој и помирење се међусобно подстичу - додао је Сатлер.

Он је нагласио да у БиХ двије трећине свих инвестиција долази из ЕУ, да је 80 одсто грађана опредијељено за евроинтеграције и да је стога природно ићи у том правцу.

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић рекао је да је управо Приједор најбољи примјер инвестиција од људи који су се из иностранства вратили и данас су веома успјешни привредници.

- Град има стратегију развоја и у складу с њом треба да договара потенцијалне инвестиције са својим грађанима из дијаспоре и да ради на томе да сарадња са својим исељеништвом буде још јача и чвршћа - рекао је Клокић.

Он је навео на то да је слична конференција одржана 2019. године у Добоју, да се данас одржава у Приједору, а да је за идућу годину планирана и за Источно Сарајево.

Градоначелник Приједора Далибор Павловић рекао је да је циљ на најбољи могући начин дијаспору инкорпорисати у све сфере живота.

- Пренесите поруке са ове конференције својим пословним сарадницима и пријатељима да заједно можемо повући овај град крупним корацима напријед. Заједничким снагама имамо много већу шансу да створимо бољу будућност за све нас - поручио је Павловић.

Предсједник Скупштине града Приједора Мирсад Дуратовић оцијенио је да је изостала институционална подршка локалне заједнице и других нивоа власти према дијаспори и да зато снага дијаспоре није до сада искориштена довољно за развој локалне заједнице, те додао да је опредијељеност садашње локалне власти да се то промијени.

- Оно на чему посебно треба радити јесте успостављање везе са другом и трећом генерацијом наше дијаспоре - поручио је Дуратовић.

Конференција се одвија у три панела, и то институционална подршка и потенцијални видови сарадње са дијаспором, инвестиционе прилике у просперитетне секторе и друштвени развој града Приједора кроз сарадњу са дијаспором.