latinica  ћирилица
28/07/2021 |  11:05 ⇒ 19:43 | Аутор: СРНА

Велико интересовање становника Трнова и Калиновика за потписивање петиције (ФОТО)

У општинама Трново и Калиновик организовано је потписивање петиције којом се не прихвата наметање допуна Кривичног закона БиХ о забрани "негирања геноцида", о чему је одлуку донио одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко.
Источно Сарајево,Трново - потписивање петиције - Фото: СРНА
Источно Сарајево,Трново - потписивање петицијеФото: СРНА

Начелник општине Калиновик Радомир Сладоје рекао је Срни да је потписивање петиције у овој локалној заједници почело у понедјељак, 26. јула, на три локације.

- Иако је мало мјесто, становницима је омогућено да потписују петицију на три локације. Интересовање је велико, тако да ћемо од данас и по околним селима да омогућимо људима, који су у кошевини, да потпишу петицију - додао је Сладоје.

У Трнову је потписивање петиције омогућила општинска Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

Петицију је први потписао начелник општине Трново Драгомир Гаговић.

Предсједник општинске Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Горан Тимотија истакао је да је велика заинтересованост становника за потписивање петиције.

Источно Сарајево,Трново - потписивање петиције (фото: СРНА)

Становници Трнова петицију могу да потпишу данас и сутра на Тргу Срђан Кнежевић, а у петак, 30. јула, биће организовано потписивање код цркве Светог великомученика Георгија.

Лидери свих парламентарних странака са сједиштем у Републици Српској одбацили су у понедјељак, 26. јула, на састанку у Бањалуци свако наметање на нивоу БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик званично је покренуо и први потписао петицију којом се не прихвата наметање закона о забрани негирања геноцида. Том петицијом се изражава и недвосмислен став да се, без обзира на уважавање свих жртава, у Сребреници није догодио геноцид.

Петицију је за непуна два дана потписало неколико десетина хиљада грађана Републике Српске.