latinica  ћирилица
28/07/2021 |  11:23 | Аутор: Агенције

Нови сукоб Азербејџана и Јерменије, умијешала се Русија

Три јерменска војника погинула су у размјени ватре с азербејџанским снагама, саопштило је Министарство одбране Јерменије.
Војска Азербејџана - Фото: AP
Војска АзербејџанаФото: AP

Јерменско министарство објавило је на Твитеру да је дошло до сукоба са војним снагама Азербејџана.

- Јединице Оружаних снага Азербејџана, које су напале јерменске положаје, одбачене су назад на почетну позицију, претрпјевши губитке. Сукоб се наставља - саопштило је министарство.

Јерменија и Азербејџан сукобили су се прошле године око Нагорно-Карабаха, а борбе су трајале шест недјеља.

Споразум којим је окончан рат у новембру су потписали премијер Јерменије, предсједник Азербејџана и предсједник Русије.

Коријени сукоба Јерменије и Азербејџана око Нагорно-Карабаха сежу скоро 100 година уназад када су совјетске власти одлучиле да се та спорна област прикључи тадашњој ССР Азербејџану. Област је формално у оквиру територије Азербејџана, али су Јермени већински народ и имају контролу над том територијом.

Азербејџан је прихватио приједлог Русије за прекид ватре на граници са Јерменијом, саопштила је прес-служба Министарства одбране Јерменије.

- Прихватили смо иницијативу руске стране да се објави прекид ватре на јерменско-азербејџанској граници од 10 часова - наводи се у саопштењу.

У исто вријеме, према подацима војске, јерменска војска наставља да гранатира позиције азербејџанске војске користеећи  тенкове и минобацаче.