latinica  ћирилица
28/07/2021 |  11:48 | Аутор: РТРС

Лукић: Наметнути закон у Српској неће проћи

Адвокат Бранко Лукић сматра да покушај одлазећег високог представника Валентина Инцка и Запада да прогура наметнути закон о "забрани негирања геноцида" не може да прође у Републици Српској која ће се изборити за своја права.

Коментаришући стање у БиХ након Инцкове наметнуте одлуке, Лукић је за ТВ "Прва" указао да "оваква груба злоупотреба међунродних институција против српског народа у БиХ може да изазове тектонске поремећаје са несагледивим последицама".

- Све карте су на столу. /Лидер СДА/ Бакир Изетбеговић је рекао да се нада да ће после ове Инцкове одлуке /српски члан Предједништва БиХ/ Милорад Додик престати да говори о отцјепљењу. Међутим, Инцкова одлука баш изазива да о томе поново почне да се говори - оцијенио је Лукић.

Он каже да је сигуран да ће Република Српска институционално успјешно одговорити на изазов у којем се нашла.

- Петиција за укидање Инцковог наметнутог закона потписује се и у Београду без обзира на претње процесуирањем и казнама. ФБиХ, односно БиХ, би морала да направи много велике затворе да процесуира све људе који су против овога што нам се намеће - истакао је Лукић.

Према његовој оцјени, покушај Инцка и Запада да прогурају наметнути закон не може да прође у Републици Српској, а то се не прихвата ни у Србији.

- Народ је уједињен и политичари су уједињени. Но пасаран - поручује Лукић.

Он је истакао да и посљедња наметнута Инцкова одлука показује да атмосферу у БиХ трују странци.

Увјерен сам да би се народи у БиХ много раније помирили, измирили и опростили једни другима да није западних мештара којима је један од главних задатака да подгревају нестабилну ситуацију у БиХ - рекао је Лукић.