latinica  ћирилица
28/07/2021 |  12:22 ⇒ 15:55 | Аутор: СРНА

Одгођено суђење због Инцкове одлуке

Суђење у предмету "Мане Ђурић и остали", који се терете за злочине у Власеници, није данас одржано због тврдње бранилаца да не знају границу до које смију ићи у одбрани оптужених за злочин против човјечности, након што су данас на снагу ступиле допуне Кривичног закона БиХ којима се забрањује негирање злочина против човјечности које је наметнуо одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: Screenshot
Суд и Тужилаштво БиХФото: Screenshot

Милош Перић, бранилац првооптуженог Манета Ђурића, рекао је да је из медија сазнао о ступању на снагу допуна Кривичног закона и да сматра да му је законом онемогућено да тренутно заступа брањеника, преноси Бирн.

Његовом ставу се придружио и Вељко Ћивша, бранилац Раденка Станића, који је додао да је из медија схватио како гласи одредба закона којим се забрањује "негирање геноцида" и осталих злочина.

- Сад ја постављам питање, докле могу ићи, а да не дођем до самоинкриминације - рекао је он.

Ћивша је додао да је цијела земља подијељена око овог закона и да га морају добро проучити, како би одредили како да заступају оптужене.

Он је рекао да док не добију гаранцију шта смију да раде у поступку, не могу ни бранити оптужене.

Драган Готовац, бранилац оптуженог Мирослава Краљевића, рекао је да ће Адвокатска комора Републике Српске изаћи са јединственим ставом о поступању бранилаца у предметима који се односе на одредбе које су допуњене у Кривичном закону.

- Наступамо врло опрезно док Адвокатска комора не заузме јасан став - додао је Готовац.

Адвокат Ненад Грубеша у судници је рекао да Службени гласник Републике Српске није и неће објавити измјене Закона и да адвокати нису упознати о његовом садржају и одредбама.

Судско вијеће је у овом предмету одгодило суђење, те вратило два свједока која су данас приступила.

Предсједавајућа Судског вијећа Далида Бурзић рекла је да се суђење неће одржати с обзиром на наводе све четири одбране и чињеницу да нису упознати о садржају Закона који је данас објављен у Службеном гласнику БиХ.

Суђење ће бити настављено након годишњих одмора, 8. септембра.

За злочин против човјечности почињен у Власеници у периоду од априла 1992. до марта 1993. године суди се Манету Ђурићу, Раденку Станићу, Мирославу Краљевићу и Горану Гарићу, који су оптужени за прогон бошњачког цивилног становништва – убиствима, затварањима, присилним нестанцима, сексуалним злостављањем и другим нечовјечним дјелима.

У Службеном гласнику БиХ јуче су објављене допуне Кривичног закона БиХ, које је наметнуо одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко, којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида и величање ратних злочина", .